már
2

Mi lesz veled, drága forint?

Címkék: árfolyam forint deviza spekuláció valuta eladási középárfolyam vételi
Szerző: eloszto | 10:06 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Hónapok óta folyamatosan gyengül hazai fizetőeszközünk. Mikor lesz ennek a vége, és térünk vissza legalább a 270/280-as szint közelébe? Találgatni, előrejelezni, spekulálni lehet, de biztosat senki sem tud.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mindenesetre múlt hétvégén 180 milliárd euró összértékű stabilizációs csomaggal "házalt" az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén - eredménytelenül. Nem meglepő, hiszen már annyira rossz az ország helyzete, hogy komoly hitelekre szorulunk (lásd akár csak a korábbi Nemzetközi Valutaalaptól kapott hatalmas hitelkeretet).
Hamvába holt ötlet volt mind az euró korábbi, erőltetett bevezetése (a szándék jól hangzik, de sajnos nem áll rá készen az ország), mind a már említett és leszavazott 180 milliárd eurós, egyébként egész Kelet-Európának szánt régiós segítség.

Viszont közben elkezdték a forint elleni "spekulációt" a nagy pénzintézetek, tanácsadó cégek. A Merrill Lynch már be is jelentette, hogy ügyfeleinek azt tanácsolja: a forint ellenében kell dollárt venni, mert a forint gyengülni fog.
Kérdés persze, hogy mennyire hitelesek a jóslataik, de úgy látszik a piac hisz nekik.
A hazai fizetőeszközünk ennek megfelelően nem sokkal a bejelentés után már 307 forint felett járt az euróval szemben és egy dollár is 242-244 forint körül mozog. Persze ha valaki most akar külföldre menni, akkor ennél magasabb áron tud csak váltani, mivel ezek az árak mindig csak a középárfolyamot jelölik.

Hogy hol van a vége ennek a gyengülésnek azt nehéz megmondani. Viszont szerencsére nincs pánik, csak ideges kivárás és az államcsőd sem reális jelenleg.
De akik a forint ellen spekulálnak simán elvihetik az árfolyamot az euróval szemben 350 forintig, néhány pesszimista elemző szerint akár 400 forintig is.

Személy szerint azt látom reálisnak, hogy 400 forintig nem is, de 330-350 forint közé nyugodtan eshet az árfolyam (a dollár 251-255-ig elszaladhat).

Tehát aki mer egy kicsit kockáztatni és tudja mit csinál, vehet rövidtávon eurót. Ha pedig most (6-12 hónapon belül) akar valaki külföldre utazni, gyorsan menjen pénzt váltani vagy gondolja át az utazását...

Balázs

 

Zsebszótár:

Valuta: kézzelfogható, valódi készpénzben megtestesült külföldi fizetőeszköz, mint a dollár vagy az euró bankjegy, érme.

Deviza: külföldi fizetőeszköz, mely nem készpénz formában van jelen, hanem elszámolás alapja, például bankszámlán levő dollár vagy euró.

Vételi árfolyam: ezen az áron tudjuk eladni a tulajdonunkban lévő devizát vagy valutát egy pénzintézetnek vagy pénzváltónak.

Eladási árfolyam: ezen az áron tudjuk megvenni a devizát vagy valutát egy pénzintézetnél vagy pénzváltónál.

Középárfolyam: az eladási és vételi árfolyam átlaga; viszonyszámként használatos (könnyebb számolni, viszonyítani úgy, hogy az euró 307Ft, mint úgy hogy 299/315Ft).

Mellesleg a vételi és az eladási árfolyam közti különbözet az az árrés amit a pénzintézet vagy váltó "eltesz" a váltásért.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr34976438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása