már
3

Hideg van, mit tegyek?

Címkék: gáz spórolás háztartás fűtés szigetelés nyílászáró csere ablakcsere
Szerző: Tkrisztina | 9:50 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Az idei gázválság a téli időszakban komoly aggodalomra adott okot a fogyasztók, elsősorban a lakosság körében.

A média túlzó hírközlése el is indította a lavinát, az emberek azonnal hősugárzó berendezésekért szaladtak az áruházakba, mint kiderült hiába: az ország gáztartalékai bőven elegendőnek bizonyultak.

Azonban a gázszámlák (a lakosság 80%-a gázzal fűt!) ugyanolyan magasak lettek mint a gázkrízis előtt...

Természetesen könnyű azt mondani, hogy fűtsünk fával, mint eleink, de ez több nehézségbe is ütközik. Egyrészt a nyersfa ára sem ugyan az, mint régen. Másrészt sok helyen fával már nem lehet megoldani a fűtést, mert szénnel, fával használható kémények gyakorlatilag a 60-as évek után elenyésző mértékben kerültek beépítésre társasházakban. Ezen kívül nincs hely tárolni a  tüzelőanyagot és bizony a kályhákhoz sem értenek már minden családban (begyújtani, salakolni, mind-mind újra meg kellene tanulni). Harmadrészt az emberek komfortigénye megnőtt az utóbbi évtizedekben, tisztább, könnyebben működtethető, könnyen szabályozható fűtésre vágynak.

A villanyfűtés noha az egyik legtisztább, alapesetben drága. Hogy miért fontos a szó, alapesetben? Mert ugyan az egyszerű hősugárzókkal, de még a vezérelt (éjszakai) árammal működő, hőtárolós kályhákkal is drága, vannak azonban árban versenyképes rendszerek, például a fan coil. Ez egy komplex, légbefúvásos hűtő-fűtő(!) rendszer, melynek kiépítése drága és nagy "felfordulással" jár, azonban magas energiahatékonysága miatt hosszú távon kifizetődő befektetés.

Természetesen ez sem jöhet szóba egy ilyen beruházás egy fűtési szezon közepén, ezért lépjünk tovább. Legolcsóbb megoldás értelemszerűen ha magát a fűtést nem bolygatjuk, hanem lakásunk hővesztésén javítunk.
A gázfűtés régi építésű, rosszul szigetelt, cúgos házakban akár 30-40%-os hőveszteséggel járhat, az eredmény pedig, hogy az "utcát fűtjük" jó drágán, miközben fázhatunk is.

A lakás szigetelésének kérdését 2 fő részre bonthatjuk: falak és nyílászárók. A falakkal, főleg társasház esetén nem egyszerű bármit is kezdeni, hiszen a hőszigetelése drága, lassú folyamat, társasház esetén ráadásul közös feladat, mindenkinek hozzá kell járulnia akaratával és anyagi javaival is.

"Szerencsére" a hő nagyobb része általában nem a falakon hanem a nyílászárókon át távozik (a házgyári épületeknél vagyis a panelházaknál ez nem feltétlen igaz!), melyekre a lakás tulajdonosának nagyobb ráhatása van: szigetelését, felújítását, cseréjét saját maga, a társasház nélkül megoldhatja.

E három előtt azonban beszéljünk a "nulladik" megoldásokról:

  • szellőztetés: mindig az összes ablakszárnyat, egyszerre és teljesen tárjuk ki maximum egy percre, hogy csak a levegő cserélődjön, a falak ne hűlhessenek ki
  • redőny: ha van, mindig engedjük le este, sokat számít, hiszen egy külön légréteget képez a külső ablakréteg előtt (a levegő pedig jó hőszigetelő)
  • vastag függöny: hasonló hatást érhetünk el vele ha behúzzuk, bár messze nem olyan hatékony mint a redőny
  • ablakszivacs: alacsony hatásfokú és nem is esztétikus, de hasznos azonnali megoldás lehet


Igazi megoldást azonban a szigetelés, a felújítás és a nyílászáró-csere jelenthet.

Ezek közül a szigetelés a legegyszerűbb, legolcsóbb, leggyorsabb módszer. Lehet házilag és szakember segítségével. Előbbi esetben barkácsáruházban vásárolhatunk olcsó, egy éves élettartalmú szivacs csíkot vagy drágább, akár 10 éves élettartalmú szilikoncsíkot is. Ezt egyszerűen az ablakszárnyakra valamint az ablaktokra kell ragasztani.

Szakember is szigetelhet, de az drágább, igaz eredményesebb is: nútot (bemarást) készít az ablakszárnyak nem látható részén, és oda helyez be gumi vagy szilikon csíkot. Ez tartósabb és jobban is szigetel (nem csak hőt, hangot és port is!), viszont még mindig nem kerül sokba.

A következő fokozat az ablak felújítása. Ennek során az elvetemedett ablakokat is újra be lehet állítani, jól fognak zárni a szárnyak. Előnye a szigetelés mellett, hogy az ablakok esztétikusabbak lesznek, hiszen a folyamatot rendszerint glettelés és festés zárja. Még ez is gyors és aránylag kevés felfordulással, kosszal, visszajavítással (pl. ablak melletti fal festése) jár, az ár pedig közepes, időben sem sok.
Természetesen a felújítás után is kerülhet az ablakszárnyakra szigetelőcsík (nútolni ilyenkor már felesleges, a házilagos felhelyezés elegendő)

Ennél már csak az ablakcsere nyújthat többet. Az új műanyag vagy akár fa nyílászárók sokkal hatékonyabban zárnak, mint a 20-30 évvel ezelőtt készültek. Akár biztonsági szempontból is cseréltethetünk nyílászárót, hiszen kicsit nagyobb ráfordítással még akár biztonsági üveget is kérhetünk bele.

A csere tehát a leghatékonyabb, azonban a legdrágább és a legnagyobb felfordulással is járó megoldás, melynek két fő változata van: "tokos" és "falas" beépítés.

A tokos beépítés jellemzői:

  • kisebb felfordulás a lakásban, port szinte nem is okoz
  • gyors beépítés
  • csak a régi ablakszárnyakat szedik le, a régi tok marad a helyén, és erre építik rá az új ablak új tokját, ami az új szárnyakat fogadja
  • ez utóbbi miatt, mivel két tok is lesz az ablaknyílásban, a hasznos, üveggel borított felület kisebb lesz!
  • ha a régi tok nagyon rossz állapotban van, akkor rajta továbbra is bejön a hideg!
  • elsősorban régebbi téglaépületeknél jöhet szóba, panelnél nincs értelme

A falas beépítés jellemzői:

  • a teljes régi ablakot tokostúl kibontják tégláig-betonig, emiatt rengeteg por keletkezik, így inkább csak teljes lakásfelújításnál érdemes ezt a módszert alkalmazni vagy bizony hetekig-hónapokig vendég marad a kosz, a por [a szerző átélte ezt]
  • világosabb lesz a lakás a tokos beépítéshez képest
  • stabilabb, "tisztább" munka mint a tokos beépítés
  • jobb a hőszigetelése mint a tokos beépítésnek
  • hatalmas hátránya, hogy a beépítés után téglával, gipszkartonnal, egyébbel helyre kell állítani a hiányzó felületeket (a régi tok rendszerint a teljes falat átfogta, az új 5-8cm vastag csak!)
  • nagyon régi épületek kivételével (bizony van, hogy tucatnyi téglát csak a régi gerébtok tart, és emiatt kivételkor nagyobb károk is kelethezhetnek) mindenhova ajánlható, paneleknél szinte kizárólag ezt alkalmazzák

Fontos megjegyezni, hogy gyakorlatilag minden, amit eddig ismertettem (szigetelés, felújítás, csere) az ablak mellett az ajtóra is igaz.

A legteljesebb megoldás kétségtelenül az, ha a nyílászárók cseréje mellett a falakat is szigeteljük kívülről.
Az eljárás során EPS ("hungarocell") lapokkal burkolják kívül úgy a házat, hogy légréteg legyen a fal és a lap között (a levegő jó szigetelő). A lapra kívülről vékonyvakolat, majd festés vagy akár nemesvakolat is kerülhet. Gondosan mérlegeljük viszont a forrásainkat, mert mindig vannak rejtett kiadások: külső villanykapcsolók vezetékhosszabbítása, riasztó átszerelése, stb.

A cikkben ismertetett technikák megvalósításában (nyílászáró-csere, külső szigetelés) akár az állam is a segítségünkre lehet, különböző pályázatok útján nyerhetünk vissza nem térítendő támogatást.

 

Kriszta, Laci

Hasznos linkek:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr36977752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2009.03.03. 22:06:39

Jó a cikk, egy dolog még fontos lehet, hogy a hungarocell szigetelésnél, nem mindegy a vastagság. Németországban már 10 cm alatt nem is engedik átadni az új épületeket! Nálunk az 5-6 cm a "divat". Pedig nagyon kicsi a többlet költség 10 cm esetén. A hőmegtartás viszont duplája így az épületnek:)

mijou 2009.03.03. 23:40:28

sziasztok

most még olcsó az arany.Ami várható:
880-900-ig lemegy ,aztán elindul fölfelé

adalék:
Jim Rogers said on 2009.02.10 that there will be massive inflation in future (in 2010 or even 2012), but if IMF will sell its gold it would create opportunity for investors to buy cheaply and it would force IMF to finally dissolve itself.

és még ez is adaléknak:
www.moneyandmarkets.com/the-golden-phoenix-29869

bogee 2009.03.06. 20:37:48

azt elfelejtetettétek, hogy a szigetelésnél is oda kell figyelni a szellőztetésre, mert ha mindent teljesne leszigetelünk, nem tud távozni a pára, ahogy addig, és penészesedés léphet fel, feldagadhatnak a nyílászárók stb stb. mi végigjártuk/járjuk ezt a kálváriát, és bár a hőszigetelés most sokkal jobb, ami havi 10ezer Ft pluszt jelent a zsebünkben, a vízzel, a párával és a könnnyebben terjedő betegségekkel is szembe kellett néznünk. Szóval a szellőztetés mindenképpen, mindig nagyon fontos, még a cserénél is!

szaboredony · http://www.szabo-redony.hu/ 2011.01.28. 13:02:17

A lehúzott redőny sokat fog a hidegen
----------------------------------
www.szabo-redony.hu/
süti beállítások módosítása