már
4

Válságban mi történik a műtárgypiacon?

Címkék: vásárlás festmény befektetés szobor háztartás bútor antik
Szerző: eloszto | 7:53 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Általános megállapítás, hogy válság előtt/idején az ingatlan és a nemesfémek mellett, talán a legbiztosabb lehetőség műtárgyakba befektetni, hiszen papírpénzt söpörtek már az utcákon, de Mednyánszkyt még nem.

Viszont azonnal fel is merül a kérdés: ha én nem értek a "poros dolgokhoz", mit is vegyek? A  műtárgy szakértők erre egybehangzóan azt mondanák, a szaktudásuk mellett nagyon sok esetben a megérzéseikre kell hogy hagyatkozzanak.

De mit is jelent a szaktudás, illetve hol is kezdődik a megérzés?

Elsőként nézzük a tényeket. A hozzáértők szerint a legbiztosabb értékek a minőségi, ismert, egyben magas kvalitású művészeti alkotások.
Ezek értékállóak, sőt kedvező esetben éves ár(folyam)növekményük 20-50% között lehet.

Ebbe a körbe tartozó műalkotások a festmények, a szobrok, a bútorok és az egyedi régiségek.

Ezek közül is jelenleg szárnyal például a harmincas évek festészete.
De közkedveltek a modern irányzatok is, általában a hetvenes évekig bezáróan. Bizony az  igazi csemegék a már nem élő művészek, korszak alkotó, publikált művei. Ezek nehezen és súlyos anyagi áldozatokkal szerezhetőek csak be. Viszont értékesek és értékállóak!

Sajnos azonban a jelenkori hamisítók áldásos tevékenységének köszönhetően "tele van" a piac a nagy művészek szignójával ellátott gyenge és kiváló másolatokkal.
Így fel kell tenni a kérdést, hol vásároljunk? Mindenképpen megbízható, korrekt, leinformálható, több évre visszatekintő üzlettel rendelkező, az árú eredetére (nem lopott) és eredetiségére (nem hamisított) garanciát vállaló műtárgy- vagy régiségkereskedőnél, aukciósháznál.

Nagyon fontos: a kapualjban, kabát alól, gépkocsi csomagtartóból előkerülő több évszázados, üknagymamától örökölt tárgyak, amelyek "bomba üzlettel" kecsegtetnek rosszabb befektetések lehetnek, olyanok, mintha csőd fele száguldó pénzintézeti részvényekbe fektetnénk!

A tapasztalt műtárgy befektetők (kereskedők) nem véletlen alkalmazzák a "kétszer nézek egyszer veszek" elvet, vagyis a szaktudás mellett, a megérzés művészetét is. Mondhatni egyszerre hallgassunk az eszünkre és a szívünkre, a terméket hosszasan, alaposan ellenőrizzük le, de eközben figyeljük az eladó arcát, testbeszédét, az egész helyzet életszerűségét is.

Vigyázat, a szerzés várható öröme endorfint termel a reménybeli vevőben, ami meggondolatlan és rossz döntésekre sarkalhatja. A "hiénák" a kapzsiság  "illatát" azonnal megérzik rajtuk, sőt ezt trükkök százaival ki is használják (egy későbbi cikkben erről még írni fogok).

A fentiekben leírtak mellett, a következő hármasság betartása szép hozamokat biztosíthat az évek során:

  • figyelni az ár-érték arányra,
  • csak eredeti tárgyba fektessünk,
  • nagyon fontos az eredet, vagyis kitől, honnan származik a tárgy.

Ha bármelyik pillér sérül, abban a pillanatban meginog a biztosnak tűnő befektetésünk.

Interneten csak akkor vásároljon, ha:

  • részletes, szemmel láthatóan hozzáértő leírást olvashat,
  • sok, közeli képet lát a tárgyról,
  • lehetősége legyen arra, hogy amennyiben nem tetszik Önnek élőben a tárgy, ne legyen köteles megvenni.

Utánvéttel ne vásároljon ilyen terméket!


Konklúzió: amellett, hogy kellemes, sőt felemelő érzés szép tárgyak között élni, jelenleg a műtárgyakba való befektetési lehetőség az egyik legjobb üzlet!
Nyugodtan keresse fel a leinformálható, régi alapítású, stabil üzletmenettel rendelkező, korrekt régiség vagy műtárgykereskedő üzleteit. Kérjen tőlük tanácsot, befektetési tippeket!

SJ

(folytatjuk!)

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr59981715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gondolkodók Klubja 2009.03.04. 22:01:18

Ez nagyon jó bejegyzés !
Teljesen igazad van, ilyen esetben csakis tapasztalt szakember véleményére van szükség, mert minden ami menő, azt érdemes hamisítani is...úgyhogy egyre több és több hamisítvány fog megjelenni a piacon.
Köszi a bejegyzést !

Vastag Laci

chikyb · http://pcinfogb.wordpress.com/ 2009.03.04. 23:24:46

Jó írás, grat.
Idéznék is belőle:"Sajnos azonban a jelenkori hamisítók áldásos tevékenységének köszönhetően "tele van" a piac a nagy művészek szignójával ellátott gyenge és kiváló másolatokkal." Erről az jutott eszembe, amikor a szabadkai nagy piacon bóklászva odajött egy fickó és egy híres festő művére látta meg bennem a vásárlót :) Azóta is jókat mosolygok ezen.
Üdv.Csikós B.

ingyenesonlinejatekok 2009.03.05. 07:22:17

Nekem is nagyon tetszett a bejegyzés :)
egyrészt,mert gyűjtöm a műtárgyakat, másrészt hátha a folytatásba is lesz egy-két tipp,hogy mibe érdemes fektetni.

Ciao
süti beállítások módosítása