már
5

Lakás: venni vagy bérelni?

Címkék: pénz lakás háztartás albérlet
Szerző: eloszto | 9:00 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Néhány évvel ezelőttig egyértelműen a venni választ adtam volna a címben feltett kérdésre. Venni, mert az otthon az otthon, ott azt csinálhat az ember amit akar. A házam a váram. Bármit megtettem volna azért, hogy saját lakásom legyen. Majdnem bármit meg is adtam volna érte. Kellett is, kb. 3 millió forintot és nem kevés darabot az egészségemből is. Hogy mit nyertem? Ősz hajszálakat és sok-sok tapasztalatot, amit most megosztok veletek.

"Ein Haus zu bauen liegt in der Natur des Menschen - Miete zahlen nicht!" (Házat építeni az ember természetéből fakad - bérelni nem!) - zengett 10 évvel ezelőtt Németország a reklámtól, melyben esőerdei őslakosok valamint eszkimók is a házat, iglut építettek.

Hibátlan gondolat, van benne valami ősi, természetes sugallat, ami miatt az ember szereti ha van egy része a világnak, ami CSAK az övé.

Nézzük mi van akkor, ha engedelmeskedik az ember ennek? Vegyünk egy tipikus, fővárosi 25 éves fészekrakó párt és nem statisztikailag, hanem életszerűen átlagos körülményeket: kettejüknek havi 190.000Ft bevétel, 1.000.000Ft készpénz önrészhez, szülői segítség, egyéb nuku. (Más lakóhelyen ugyanez, csak el lehet osztani a számokat egy állandóval.)

Vesznek egy nem éppen jó helyen fekvő, nem éppen jó állapotú, 37 négyzetméteres, 10.000.000 Ft-os lakást. Ehhez felvesznek 9.000.000 ft hitelt, 30 évre, mi más, mint svájci fank alapon, hiszen ez az "olcsó". Így havi 60-70.000 Ft-ot legalább a hitel törlesztésére fordítanak. Így, ilyen egyszerűen néz ki az átlagember számára a kérdés. Pedig az igazság nem ez, és erre előbb-utóbb maguk is rájönnek.

Először is, 55 évesen az övék lesz a lakás, hiszen, addig - ne szépítsük - hiába van a nevük a kapucsengőn, a lakás valójában mégis csak a banké.
De még nem is tartunk itt. Megveszik a lakást, megy egyből 400.000Ft illeték az államnak. Úgyvédi költségre úgy százezer. Közjegyzőre, igazolásokra, kimutatásokra, földhivatali iratokra és még egyebekre legalább 100.000Ft. Félmilliós költség és sok-sok munkanap elpazarolva, amire nem is számítottak vagy csak hallomásból.

Ott állnak egy más által lelakott lakásban, egy csapcsere, egy kis festék, és megint eltűnt 200.000 Ft. Személyi kölcsönt vesznek fel, mert nem megy máshogy. Már két hitelt fizetnek. Kiderül, hogy 30%-kal magasabb a rezsi, mint az előző tulaj mondta. Ráadásul a tetőfelújításhoz lakásonként 80.000-t be kell fizetni. Cudar idők.

Közben egyre-egyre több pénzük lesz a lakásban, ahogy fizetik a részleteket. Nem kamatozik, nem forog, nem csinálnak vele semmit, nem nő az értéke sem. Sőt, amortizálódik, hiszen közben használódik a lakás. Ha ezt ellensúlyozni akarják, százezreket, ha nem milliókat kell kell a lakásra költeni, ami bárhogyan is nézzük, még nem az övék.

S közben beüt a recesszió. Nincs munkájuk vagy csak egyikőjüknek van. Nem tudnak elköltözni munka után, mert ott a lakásuk. Nem tudnak költséget csökkenteni. A lakásuk foglyai lettek, amit egyébként annyira szerettek volna tulajdonolni. Az otthon melegének rabjai lettek. Nagyon változékony a világ, keveseknek adatik ma meg a fiatalok közük, hogy egy helyen éljék le az életüket. Tanulás, munka, szerelem, lehetőségek után kell futkosni, vagy csak a kilátástalan egy helyben toporgás, vegetálás marad. Kapcsolatuknak se tesz jót.

Modern kori röghözkötés a lakás a nem megfelelő tulajdonosának.

Mi lett volna, ha albérletbe mennek? Könnyen ki tudnak venni egy sokkal tágasabb, felújított, 50 négyzetméteres, világos, jó helyen levő lakást havi fix 60.000 Ft-ból, ahol sokkal jobban érzik magukat, emiatt jobban tudnak dolgozni, keresni is! A pénzük a sajátjuk, csak 2 havi kaució az, ami a lakás tulajdonosánál van. A lakást nem kell felújítani, nem kell költeni ügyvédre, illetékre, semmi egyébre sem. Ha "lelakták" a lakást, a felújítás a tulajdonosé. Ha máshol kapnak munkát, kivesznek ott egy albérletet, ezen nem kell rágódni.

Szabadok, függetlenek, mobilisak. Ha ne adj Isten, bármi gond van, társbérlet havi 30.000-ért vagy szülőkhöz vissza, nem probléma spórolni, gyorsan megy. Persze a megvett lakást ki lehet adni bérbe, de egy felmérés szerint minden negyedik főbérlő szenvedett már kifejezetten nagy anyagi kárt albérlője miatt (rongálás, tartozás, stb.), a kisebb problémák pedig szinte mindenhol vannak. No meg megemészteni se lehet egyszerű lelkileg (ha már valakinél erős az igény a saját lakásra), hogy van egy lakásom, de nem lakhatok benne.
És a végső érv (köszönjük a kommentet!): vagy adózod a bevételt vagy adót csalsz... Egyik sem üdvözítő.

 

Persze jöhet a kritika, hogy "másnak fizetik a lakást", hisz a lakás nem lesz az övéké. Biztos ez? A 9 milliós vételi árnak ugyanis a dupláját fizetik vissza 30 év alatt. Ha úgy nézzük, akkor a havi 70.000 Ft-os törlesztőrészlet felét kidobják az ablakon, hiszen a banké. Havi 35.000-t fizetnek tehát a saját lakásukra, az marad nekik.

A lakások értéke ugyan évtizedek óta folyamatosan nőt, de nem magától, rá lett az a pénz felújítások során bizony költve, sőt még több is... Én levennék a maradék 35.000-ből még havi 10-15.000 forintot, ami felújításra megy el (évi 120-180.000 felújításra? egyáltalán nem sok az, egy tisztasági festés tízezrekbe kerülhet!). 20.000 forintnál járunk, ennyiért vagyunk röghöz kötve, vagy még kevesebbért, hiszen a szerzési illetéket, egyebet nem vontuk még le, ráadásul egy kis válság (30 év alatt biztosan van egy kisebb legalább) és emelkedik a törlesztőrészlet. Huss, el is szállt az előnyünk...

Van egy közmondás azon a vidéken, ahol felnőttem: "először ól, aztán disznó" - vagyis először építünk-veszünk házat-lakást, azután jöhetnek a gyerekek. Igen, ezt megtehették a szüleim, a nagyszüleim, mert ott élek, ahol születtek. Biztos szakmájuk és életük volt, s a világ változatlan volt.
Nekem ez sajnos nem adatott meg, már nem csak az időjárás változékony, hanem minden. De remélem, hogy majdani gyermekeim nem látják kárát, ha esetleg albérletben is nőnek fel. Az igazi otthon albérletben is meghitt hely.

 

Szomorú kijelenteni, de jelenleg a ház vagy lakás vétele annak való, aki örökölte azt vagy eleget keres ahhoz, hogy ne hiányozzon neki az a pénz, esetleg biztos abban, hogy ő 30 év múlva is ott fog lakni (pl. háziorvos).

Inkább tegyük félre, forgassuk meg, fektessük be pénzünket. Ha értelmét látjuk, vállalkozzunk.

Egyébként pedig biztosan belső igény minden esetben a lakásvásárlás? Nem lehet, hogy társadalmi konvenció? Elvárás a szülők részéről?
Kimutatások szerint Európában Magyarországnál csak Görögországban kondícionáltak jobban az emberek a saját lakásra (ott az emberek 90%-a nem tudja elképzelni az albérletet, viszont ott a szülőknek a gyerekek számára a lakást biztosítani is társadalmi konvenció!). Németországban tartománytól függően az emberek 50-80%-a bérleményben él.

Nem biztos, hogy e kérdésben az egyetlen üdvözítő gondolat az enyém, de legalább gondolja végig mindenki a hitelfelvétel előtt akár az itt vázoltak figyelembevételével is, hogy biztosan jót cselekszik-e magával, a jövőjével? A világ bizonytalan, de ne egy meggondolatlanul vállalt, nagy kolonc legyen a nyakunkban a legbiztosabb dolog benne...

Laci

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr90984029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manor 2009.03.05. 22:25:07

Talán egy fontos érv kimaradt, ami a saját lakás mellett szólhat: még ha csak 30 éb múlva is, de végül saját tulajdon lesz, ami biztonságot ad az inaktív nyugdíjas évek alatt. A szülők halála után pedig a gyerekeknek lehet otthonuk vagy kezdőtők egy saját lakáshoz. Még egy házaspárnak is jelentős összeget kellene félreraknia havonta, hogy 30 év alatt összejöjjön egy lakás ára. Nagy igazság van az utolsó előtti bekezdésben: nálunk tényleg szinte "senki", akinek nincsen saját lakása...
Valószínűleg nincsen egyedül üdvözítő megoldás. De meggondolatlanul fejest ugrani egy hitelbe csak azért, mert "kell egy saját lakás", tényleg elég veszélyes dolog.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.06. 07:27:44

Szia Eloszto!

Nagyon szep a felulet, a tema pedig szerintem is hasznos. Neked es a cikk temaja irant erdeklodoknek hadd ajanlam 2 posztomat, a tiedet kicsit kiegeszitve, de mindenkepp nagyon egyetertve vele:

penzgyik.blog.hu/2009/02/06/bereljek_vagy_vegyek_lakast

penzgyik.blog.hu/2009/02/28/lakas_hitelre_befektetes_1

Sok sikert!
Penzgyik

chikyb · http://pcinfogb.wordpress.com/ 2009.03.06. 10:59:22

Jó lett az írás. Mindkét megoldás valamiképpen jó lehet. Tehát kinek mi felel meg jobban. Az fix, hogy a havi átlagkeresetekből ha lakást akarunk venni és havonta fizetni a kölcsönt+megélni, hát az kemény dió. Viszont meg van az az érzés később, hogy a tiéd a ház. Nem tudom ti, hogy vagytok vele de jobb érzés szerintem egy olyan házban lakni ami a sajátunk. Persze elérni sokkal nehezebb ezt...
Köszi a bejegyzést,üdv.

bogee 2009.03.06. 20:29:12

ami számomra a bérlet mellett szól, az a mobilitás. ma már tényleg nem dolgozunk eg yéleten át ugyanott, bármikor megeshet, hogy lépni kell...
és az is igaz, hogy a bérlemény is lehet olyan otthonos, mintha saját lenne, ez is tapasztalat...
de egyetértek manorral: lehet, hogy 30 év múlva, de akkor is lesz mit örökölnie a leendő gyerekeimnek, amivel könnyebbé tehetem az ő életét, ha már nekem nem adatott ez meg!

Meta Morphozis 2009.03.11. 17:10:32

Én teljesen egyet kell, hogy értsek a cikkben szereplő dolgokkal. A Harcosok klubja című filmben is benne volt, hogy a tárgyak kötnek és a rabjukká tesznek. Az embernek minél több saját tulajdona van annál jobban veszíti el a függetlenségét és a szabadságát. Egy lakás pedig erre a legjobb példa. Ha van egy lakásod sehova se tovább. Lekötötted magad egy röghöz. Kiszállni nem könnyű belőle, mert benne egy rakat pénz és csak buktával lehet eladni. Kiadni komplikált, mert ha legálba nyomod, akkor adózol mint a kisangyal, ha meg nem szerződsz, akkor átvág a bérlő.
Jó cikk volt, megfogta a lényeget

eloszto · http://eloszto.hu 2009.03.11. 17:15:01

@Meta Morphozis: köszi, annyira igazad van, hogy a cikkbe is beleírtalak :)

ORGASMUSFORSCHER 2009.03.13. 19:01:51

Az angolszász világban szinte mindenki arra törekszik, hogy legyen saját lakása... Németország nagyon jó példa a bérlők magas arányára, de nekem ez sosem tetszett, mert a fizetéshez képest simán 50%-ot is elvihet a lakbér... Lehet, hogy nem is volt marhaság a kamattámogatás ötlete... igaz jobban kellett volna a fiatalokra fókuszálni..... csak nekik adtam volna....

eloszto · http://eloszto.hu 2009.03.13. 19:15:39

@ORGASMUSFORSCHER:
a társadalmi elvárás valóban ez, de a fiatalok már alig tehetik ezt meg. vidéken még talán, de a városokban döntően bérel mindenki.
egyébként az egész hitelválság egyik alapja az volt, hogy a társadalmilag kondícionált WASP-ok nem bírták fizetni a kertvárosi 120 négyzetméteres házaikat.

Fucksee 2009.03.13. 19:58:47

fasza írás, de tényleg

én kimondottan mobil embernek (25) tartom magam, de szeretnék egy kis piacképes lakást a belvárosban olyan 12millió környékén, amit ki tudok fizetni 10 év alatt, majd ha azt megunom, kinövöm, akármi, ki tudok majd adni, és akár elköltözni albérletbe, szebb, jobb helyre, nagyobba. szerintem ez egy kompromisszum, amiben nekem lesz saját lakásom, egy biztos pontom, ami nem kolonc a nyakamon, hanem ....


na szóval én azokat nem értem meg, akik bevállalnak hatalmas kertes házakat 30 millióért a havi 2-300 nettó bevétel mellé, ez veri rizikós

Arcturus 2009.03.13. 23:22:00

Nagyjából egyetértek az írottakkal, két kiegészítéssel (a többiekéhez):

1. Ha nem tetszik a lakás, ahol élsz, nem állsz neki felújítani más lakását a te pénzeden. Vagy ha valami nem pont olyan, mint amit megszoktál, nem fogod átalakítani. Szóval a bérelt lakás is kötöttség valahol, csak más fajta: a világ lakáson kívüli részében szabadabb vagy, de a lakáson belül nem és fordítva.

2. Ha a tulajnak kell a lakás, mert kell neki a pénz, akkor költöznöd kell. Akkor is kellemetlen, ha mondjuk van 3 hónapod arra, hogy találj egy albérletet és át is költözz. Lehet, hogy épp akkor beteg a gyerek, az asszonynak otthon kell ülni és épp project leadás előtt állsz. Elég nehéz így keresni.

kaes 2009.03.14. 07:02:23

@Arcturus: Igen, mi két gyerekkel laktunk albérletben és egyszerűen szólva "egy szöget sem mertünk beverni, mert a ház nem a miénk. Mi havonta 55-60, majd húsz évig 75e -t fizetünk 25 évre, ez meg pont annyi, mint az albérlet. Pesttől 30 km-re lakunk, én naponta bejárok. Pesten vagy máshol albérletben lakni nekem nagyobb megkötöttséget jelent, a tulaj jelen-nem-léte is feszültségeket okoz, nm mi vagyunk a háziurak. Tkp úgy lehet a kettő közti igazságot megtalálni, hogy 25 évig a bank lakásában vagyunk albérletben, szöget be merünk verni és úgy kezeljük, mostantól már (kis optimiozmussal, minha a miénk lenne. A vétel tényleg nagy lehúzás volt, 1M önrész kölcsönből, 1 m törlesztési biztosítás plusz folyósítási jutalák (OTP) és 0,5 M egyéb költségek (ügynök kapcsolatai a magas összegű hitel intézése miatt-protekció szerzése és ügyvéd és költözés). De legalább a miénk.

Anvel 2009.03.17. 08:54:05

Én a magam részéről a egyértelműen inkább bérlő vagyok. A kommentekből is látszik, hogy nálunk beleégett az emberekbe a saját tulajdon iránti vágy (talán mert 60 évig nem lehetett). Például mindenki csak akkor akar felújításra költeni, ha a lakás az övé. Valójában nézzünk szembe a ténnyel: a lakásunk is egyfajta fogyasztási cikk, a saját életterünk, a kényelmünk forrása. Ahogy bútort is cserélünk manapság (nem 20 évente), úgy a lakásra is költeni kell, akár béreljük, akár nem.
A bérlés rugalmas, kevésbé kiszolgáltatott helyzet, mint egy bankhitel. Jobban lehet alkalmazkodni a munkaerőpiaci kihívásokhoz. Meglátásom szerint olcsóbb is, ha megfelelő egyéb megtakarításokat is képezünk.

LouiSe · http://www.louise.hu 2009.03.29. 19:30:02

Hogy melyiket érdemes választani az attól függ, hogy képes vagy-e reálisan felmérni az igényeidet és az erőforrásaidat. Sajnos az emberek jó része erre nem képes, pontosabban az utóbbi 10 évben nem volt képes...

Íme egy Excel kalkulációs táblázat, ami talán segíthet a kérdés eldöntésében, szerintem sokak számára meglepő, nem várt eredményeket produkál, ha beírod mennyid van és mit szeretnél: louise.hu/poet/?p=1726
süti beállítások módosítása