már
8

Válságban mi történik a műtárgypiacon? (2. rész)

Címkék: vásárlás könyv festmény pénz befektetés bútor antik érme numizmatika papírrégiség
Szerző: eloszto | 12:00 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

(folytatás)

Hazánk elmúlt ötszáz éve folyamán többször szenvedett gazdaságilag is szinte megsemmisítő csapást. Viszont a magyar találékonyság nemzetünket mindig megmentette a teljes pusztulásból.

Most ismét találékonynak kell lennünk, hogy túléljük azt, amitől sokan még csak nem is tartanak ebben az országban. A gazdaságunk gyengeségei és a világválság miatt érdemes mihamarabb átgondolnunk pénzügyeinket és befektetési lehetőségeinket, felkészülni minden eshetőségre.
Gyakran hallhattuk mostanában, hogy a kormány (és az önkormányzatok is) eladja a családi ezüstöt. Ez alatt természetesen nem ezüstláncot vagy étkészletet kell értenünk, hanem a vésztartalékot. Az államnak ezek szerint van. És neked? Neked van értékálló, minden körülmények között eladható vésztartalékod, mely kisegíthet a bajban, segíthet újrakezdeni?
Ha nincs, itt ne hagyd abba a cikket.

Mit tekinthetünk családi ezüstnek? Ingatlant (ház, lakás, szántó, erdő), állampapírt, nemesfémet (arany, ezüst esetleg platina), gyémántot és műtárgyat. Ezek értéke stabil jelenleg is vagy inkább nő. Minden más kétséges jelenleg.

Ezek közül most a műtárgyakkal foglalkozunk. A műtárgy piacon a nagy értékű alkotások (kb. félmillió forint felett) mellett jelentősen emelkedtek a papírrégiségek, a numizmatika (régi pénzek, érmék) és a katonai régiségek árai. Megdöbbentő módon éves szinten száz százalékot is emelkedett a minőségi antikvár könyvek, régi képeslapok, korai bélyegek, levelezések, azaz majd minden papíráru értéke. A hamisítványokkal itt is vigyázni kell, főleg a bélyegek esetén, de a régi papírokat (biztosítási szerződések, részvények, számoló cédulák, stb.) általánosságban nagyon nehéz másolni, a megvásárolni kívánt tárgyon inkább a restauráció nyomait érdemes keresni.

A hazai és nemzetközi (!) numizmatikai piacon is robbanásszerűen emelkedett a magyar érmek ismertsége, elismertsége és ennek megfelelően ára is. Szinte minden szegmensben az Árpád-házi  királyoktól napjainkig! Bizonyos gyűjtési körökbe (Árpád-ház, Mátyás, I. Lipót, Rákóczi, erdélyi pénzverés, Ferenc József) még most is az igen nagy haszon reményében lehet befektetni.
Sajnos azonban erre válaszul megjelentek a kínai, szlovák, bolgár és ukrán profi hamisítványok, így fokozottan érdemes kikérni szakember véleményét.

A katonai régiségek vásárlásánál a hamisítványok elkerülése mellett érdemes figyelni kell az aktuális jogszabályok betartására. Úgy mint, az önkényuralmi jelképek, lőfegyver, robbanóanyag, és hadianyagra vonatkozó jogszabályi környezet betartására, nehogy a befektetés a hatóság bűnjel raktárában kössön ki!
Lőfegyvernél fontos elmondani, hogy csak hivatalos papírral igazoltan hatástalanított fegyvert szabad vásárolni, legyen az bármilyen régi. Sőt, még fegyver fődarab (cső, tok, zár) birtoklása is illegális!

(folytatjuk!)

SJ

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr3988664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása