már
16

Továbbra is a medvék uralják Budapestet? (BUX 2009. 05. 09-15)

Címkék: árfolyam tőzsde bux
Szerző: Márk Marcell | 9:13 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Mi történt?

A Budapesti Értéktőzsde részvény-indexe, a BUX az elmúlt héten az OTP árfolyamelekedésének köszönhetően enyhe, 0,28%-os csökkenéssel zárt. Az index hétfő kivételével a hét többi napján tízezer pont alatt zárt.

 

A hét első kereskedési napján még erősödött, és tízezer pont fölött zárt az index, amiben szinte kizárólag az OTP emelkedése játszott szerepet. Piaci elemzők szerint a bankpapír piacán hétfőn még folytatódott a jelentős állományú eladási (short) pozíciók zárása, amely az előző hetet is jellemezte. Ezen kívül az OTP részvények iránt a bank saját részvény vásárlásai támasztanak keresletet. A bank a múlt hét négy napján mintegy 1,6 millió saját részvényt vett, így már 9,27 százaléknyi részvényt birtokol.

Keddtől csütörtökig a javuló nemzetközi befektetői hangulat, és a héten jelentősen erősödő forint ellenére a BÉT rendre csökkenéssel zárt. Szakértők szerint a budapesti tőzsde teljesítményében, alacsony forgalmában az a befektetői megítélés tükröződik, hogy a magyar gazdaság fundamentumai alapvetően gyengék.

Pénteken több mint 4 százalékkal emelkedett a BUX, de ez is kevésnek bizonyult a korábbi napok veszteségeinek ledolgozásához.

Mi várható?

 

BUX – bíztató jelek

A Budapesti értéktőzsde az elmúlt hetek során fittyet hányva a nemzetközi hangulatra esést esésre halmozott és értéke most már napokra a kritikus 10.000 pont alá került.


(kattintva nagyobban is megnyílik)

A múlt hét utolsó kereskedési napján azonban egy picit újra hallgattunk a nemzetközi hírekre és így a hazai parkett is megmutatta, képes emelkedni.
Szükség is volt rá, hiszen a technikai elemzést alkalmazó befektetők számára két kecsegtető jelet is fel tud mutatni a BUX grafikonja.

Ha figyelemmel kísérjük az árfolyam alkulását jól láthatjuk, hogy pénteken az árfolyam vissza kapaszkodott zárásra a 138,2 %-os fibonacci szinthez, amely a jövőhét elején beszállási jel lehet a befektetők számára.
Ezt az álláspontomat erősíti az RSI indikátor is, amely azt mutatja meg, hogy egy papír reális -, alulértékelt - vagy túlértékelt szinten mozog aktuálisan.
Ahogy az a grafikon alatt látszik is csütörtökön az eséssel elértük az aluértékeltségi szint küszöbét, melyre a befektetők emelkedéssel reagáltak. Ennek folytatódására lehet számítani a hét első felében.

OTP

Az OTP sorsa számomra már nem ennyire egyértelmű. A múlt hét igen erős árfolyamkorrekciót hozott magával és ez csak a hét második felében fordult meg.


(kattintva nagyobban is megnyílik)

Az elmúlt időszak emelkedésének legfőbb oka az OTP saját részvény vásárlásainak volt köszönhető és nagy kérdés, hogy meddig tart még ez a folyamat. Nagyon fontos része volt ez az elmúlt napok kereskedésének és amennyiben ez megváltozik újra az eladók dominálhatnak majd a piacon. Véleményem szerint a hét első felében inkább a további korrekció a valószínűbb, amely a hírektől függően folytatódik majd vagy nem.

MOL


(kattintva nagyobban is megnyílik)

Az olajtársaságba fektetők számára több bíztató jel is megfigyelhető.
Az egyik, hogy a tavaly október 22-én elért mélypont a hét csütörtöki napján megfogta a MOL mélyrepülését és pénteken a többi papírhoz hasonlóan jelentősen tudott erősödni.
Ennek a folyamatnak a folytatódására számíthatunk, ha megvizsgáljuk a Bollinger szalagot. A Bollinger szalag kiváló és közkedvelt elemzési segédeszköz a technikai elemzők körében.
A két piros szalag mozgásának tulajdonságai ugyanis megbízható jeleket adnak. Az egyik ilyen jel, amikor az árfolyam átmenetileg kilép a szalagon kivüli területre. Ezt követően – általában – rövid időn belül az árfolyam meg fogja érinteni a másik szalagot.
Tehát ha a két leírt jelet együtt értelmezzük az emelkedés valószínűsíthető, amely azonban csak átmeneti lesz. Az árfolyam mostani felső értékét 9.000 – 9.500 Ft közé várom.

Magyar Telekom

Drámai eseményeken vagyunk túl a Magyar Telekom piacán.


(kattintva nagyobban is megnyílik)

A nem rég publikált gyorsjelentés kedvező számai, és a 74 Ft-os osztalék ajánlat ellenére hatalmas mélyrepülésen van túl a papír. Ahogy azt már a korábbi két részvénynél is megfigyelhettük az RSI indikátor manapság szinte szentírásként mutatja a várható eseményeket. A Magyar Telekommal is ez történt. Az árfolyam csütörtökön járta meg a határvonalat és onnan szépen el is rugaszkodott pénteken. A kép mégis csúnya, hiszen a pénteki nyitást követően egy gyors reggeli emelkedés után az árfolyam szinte egész nap esett és csak nap végén tudott – a kis nyugalmat jelentő – 500 Ft-os szintre felkapaszkodni.

Mégsem érdemes az eseményeken csodálkozni. A Magyar Telekom évek óta osztalékfizetése miatt keresett papír. A jelenlegi magas országkockázat, a magas állampapírhozamok és a magas jegybanki alapkamat mellett csak kiemelt osztalék felárral tud a Magyar Telekom versenybe szállni. Véleményem szerint most vált kicsit alulértékeltté a papír, de 560 Ft körüli szintnél már a túlértékeltség határát fogja súrolni. Az árfolyammozgást e két szélsőérték közé várom a héten. A továbbiakban a jegybanki alapkamat, az állampapírpiaci hozamok és a EUR/HUF árfolyam mozgásai fogják befolyásolni.


 

 

Richter

A hazai kereskedés egyik legérdekesebb szereplője volt az elmúlt hetekben a gyógyszeripari cég.


(kattintva nagyobban is megnyílik)

Valószínűsíthető, hogy az árfolyamának mozgását inkább spekuláció és a pesszimista hangulat uralja, mintsem a józan ész.
Azért valószínűsítem ezt, mert a Richter hitelállománya rendkívül alacsony(!) és bevételeinek jelentős része deviza alapú elszámolású. Így az elmúlt hónapok forint gyengülése elméletileg erősítette a Richter poizicóját.

A trend mégis negatív és egyelőre nem látni azt, hogy az árfolyam képes lenne ebből kitörni. Az viszont látszik, hogy tud erő is lenni a papírban, ezt figyelhettük meg pénteken.

A jövő hét első napjaiban egy kisebb árfolyam-korrekcióra számítok, a pénteki ralli miatt azonban a hét egészét tekintve már inkább az erősödésben hiszek. Ezt a japángyertyák elemzésére alapozom.
Csütörtökön egy kistestű, nagy alsó kanócú gyertyát láthattunk a korábbi minimumnál, ami arra engedhet következtetni, hogy a kereskedés első időszakában az eladók voltak túlsúlyban, de aztán fordult a kocka, és a nap végére visszatértek a vevők, így összességében inkább pozitív üzenete van ennek a gyertyának. Ezt a folyamatot bizonyította a pénteki kereskedés is.

Márk Marcell

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr841006335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása