ápr
1

Kiszivárgott: kizárólag pénzügyi jártassági vizsgával lehet szavazni 2010-től!


Szerző: eloszto | 6:38 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Emailben terjed a Pénzügyminisztérium valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium közös szakértői döntéselőkészítő dokumentuma, melyben a következőket javasolják: 2010-től csak az a magyar állampolgár voksolhat az országgyűlési, a helyi önkormányzati valamint bármely országos vagy helyi népszavazáson, aki pénzügyi tudásáról (legalább 80%-os eredménnyel) állami vizsgabizottság előtt számot adott.

Részlet a munkaanyag szakmai előszavából:

(...) csak olyan, felelős gondolkodású állampolgárok vehessenek részt a népképviseleti szervek létrehozásában, akiknek megfelelő mikro- és makrogazdasági ismereteik vannak. Akik tudják, hogy mind a családjuk mind az állam csak annyit költhet, amennyi forrása van.

A dokumentum szerint vizsga (melyet a polgármesteri hivatalokban, körjegyzőségekben térítésmentesen lehet letenni) a következő részekből állna:

  1. Családi pénzügyek
    - pénzügyi alapismeretek (megtakarítások, hitelek, stb.)
    - személyi jövedelemadó-fizetési ismeretek
    - családi költségvetés tervezése
  2. Makrogazdaságtan (állami pénzügyek)
    - az állam főbb bevételei és kiadásai
    - nyugdíjszámítási alapismeretek

A felkészüléshez egy 28 oldalas, gazdagon illusztrált, közérthető tankönyv nyújtana segítséget.

Szakértők szerint mivel a vizsga nem minősíthető cenzusnak, ezért nincs alkotmányossági akadálya a tervezet bevezetésének, azonban nem lesz egyszerű, ugyanis nyolc kétharmados törvényt is kell módosítani hozzá.

Automatikusan megkapja a vizsgát akinek közgazdász végzettsége valamint évi nettó 8 millió Ft feletti forgalmat bonyolító egyéni vagy társas vállalkozása van.

A tervezet letöltéséhez kattinson ide!

 

 

 

 

 

Igen, április elseje van, ez a cikk egy fikció.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr931040038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aTavasz 2009.04.01. 18:51:34

Miért pont a 8 millió Ft feletti forgalmú vállalkozók? És a biciklisták?

chikyb · http://pcinfogb.wordpress.com/ 2009.04.01. 22:50:05

Épp a napokban néztem a TV-ben, hogy egy kisebb csoportnak tartottak felvilágosítást a pénzügyi ismeretekről, mert a legtöbben azt sem tudják mi áll az adott számlán. Szóval nem is olyan áprilisi tréfa ez :) Azért találó az írás, gart.

Üdv.B.

Anvel 2009.04.02. 10:12:53

Az ötlet jó lenne, bár a közgazdászok sem biztos, hogy gyakorlati fejjel gondolkodnak. Másrészt hasonló tesztet lehetne bevezetni a joggal kapcsolatban is, mert nonszensz, hogy egy átlag 18 éves úgy szavazhat, hogy azt sem tudja mi az intézmény, amire szavaz, de ez egy másik sztori.
A minimális tudásszinttel kapcsolatos cenzus bevezetésével egyet tudnék érteni, bár egy keményvonalas demokrata ezért biztos keresztre feszítene. Én mégis azt mondom, ez nem csorbítaná a demokráciát, mivel az alap és középiskolai oktatás ingyenes. Persze ezekben az intézményeken kellene akkor ilyesmit oktatni. Érdekes, hogy a két világháború között még létezett a háztartástan óra, ami gazdálkodni tanított. Azóta valahogy ez nem olyan fontos... csak fogyassz, fogyassz és még fogyassz

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.04.02. 17:48:27

Azért kihagyott egy ütemet a szívem a címtől:)

TH 2009.04.07. 15:33:14

Tóta W. milyen régóta javasol valami hasonlót. Kéne bele egy nagyon alapszintű történelmi ismeretek és valami minimális az állam felépítéséről és működéséről is,
@Anvel:-lel teljesen egyetértek.

sajtosszenya 2009.04.07. 16:03:01

@TH: történelmi ismeret? az meg minek?
süti beállítások módosítása