ápr
6

Vegyes a kép! (BUX 2009. 03. 30 - 04.05.)

Címkék: árfolyam részvény tőzsde
Szerző: Márk Marcell | 12:38 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Az Standard & Poor's leminősítésének hatására lejtmenettel indult a hét eleje.
(Mint ismert a nemzetközi hitelminősítő vállalat, "BBB mínuszra" csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát az eddigi "BBB"-ről, negatív kilátás mellett.)

A hírre legérzékenyebben az OTP papírjai reagáltak, melyek 10 százalékos mínuszban zárták a hétfői napot. A leminősítést követően gyengült a forint árfolyama, az állampapír hozamok is emelkedtek. A kedvezőtlen hatásokat ellensúlyozta a MOL papírok emelkedése, melyet az váltott ki, hogy az OMV eladta a 21,2 százalékos MOL részvénycsomagját az eddig ismeretlen orosz Surgutneftegas olajvállalatnak. A bejelentett ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró, ami 19.212 forintos részvényenkénti árnak felel meg, míg a Mol pénteki záróára 9.940 forint volt.

A hét második felében a G20-ak értekezletén született intézkedések hatására mindent elsöprő optimista hangulatban folyt a kereskedés, mind a globális piacokon, mind hazánkban. A befektetők egyre inkább bíznak abban, hogy a válság már elérte az alját és elindulhat a kilábalás. Az ebből fakadó részvénypiaci ralit, még az EKB vártnál kisebb kamatcsökkentése sem tudta mérsékelni.

A Magyar Telekom a héten tartotta éves közgyűlését, amelyen a tulajdonosok megszavazták a 74 forintos részvényenkénti osztalékot. Szintén a héten ülésezett az Állami Nyomda közgyűlése, amely 53 forintos osztalékról döntött. A saját részvényekre eső osztalék arányos elosztásával a kifizetés részvényenként 54,55 forint lesz.

Mi várható?

Standard and Poor's 500

A világ meghatározó tőzsdéi folytatták emelkedésüket a piacokról érkező vegyes makrohírek ellenére.
Nem volt alaptalan az optimizmus, hiszen a hét legfontosabb eseménye – a G20-ak konferenciája – még a vártnál is attraktívabb megállapodásokkal, a piacokat – talán – regenerálni képes mentőcsomagok, szabálymódosítások életre hívásával zárult. Azonban egyáltalán nem lehetünk biztosak abban sem, hogy az emelkedés tartós lesz, ugyanis a jövő héten kezdetét veszi az amerikai gyorsjelentési szezon, amelytől nem várnak túl sok kecsegtető hírt az elemzők.

A konszenzusos vélemény szerint a S&P 500 index vállalatainak összeredménye 35,9%-kal zsugorodott a tavalyi év azonos időszakához képest. De nem is ettől félnek a gazdasági világ nagyjai.
Sokkal inkább a 2009-es prognózisok tudják majd megingatni a befektetői bizalmat köszönhetően annak, hogy várakozások szerint akár 50%-kal is kevesebb lehet a pozitív menedzsment várakozások száma.

És ne feledjük el Nouriel Roubini közgazdász professzor szavait sem– aki a világválság kirobbanását az elsők közt jelezte előre - továbbra is hangsúlyozza, hogy a részvénypiacok még nem érték el mélypontjukat, így a rali sem lehet tartós és hamarosan újabb negatív meglepetések jöhetnek. /forrás: www.portfolio.hu - http://portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=112954 /

A Standard and Poor's 500 index alakulása

 

Szép emelkedésen van túl az amerikai meghatározó tőzsdeindex, amely medvepiaci ellenállásán is sikeresen túljutott. Azonban a kép továbbra sem fest túl rózsásan. Az igazi ellenállások csak ezután következnek....

A grafikonon jól látható, hogy a fibonacci 23,6%-os szintje esésben egyszer, emelkedésben pedig már három alkalommal volt határ. És ez a szint az első lokális maximum is.

Vélemény: a már sokszor említett RSI indikátor a hét első felében elérheti újra a 70%-os, túlértékeltségi küszöböt, ami minimum egy korrekciót, rosszabb esetben az újabb tartós lefordulást hozhatja magával.
Arra számítok, hogy a hét elején még jelentős emelkedésnek lehetünk szemtanú, amely az indexet egészen 880 pontig repítheti, azonban onnan fordulni fog a hangulat és néhány nap leforgása alatt jelentős visszaadásnak lehetünk majd szemtanúi. Csökkenésben 750 pont lehet az első megálló, ennek áttörése esetén az abszolút minimum lehet újra a határ, amely újra 700 pont alatti értékeket is jelenthet.

DAX

Az európai piacokon is nagyon hasonló a helyzet.

A korábbi ellenálláson túljutott a német tőzsdeindex, azonban a lokális maximumnál, 4.666 pontnál még várja egy komoly medvecsorda az üvöltő bikákat. Várhatóan ez a szint lehet majd az, ahol az emelkedő rövid távú trend megtörik – az RSI indikátornak is szüksége van legalább egy kis "pihenésre" – és utána a 4.000 pontos szint visszatesztelése következhet.

A DAX index alakulása

Vélemény: a Dax index is folytathatja még útját észak irányába, azonban a már említett – némiképp sátáni – 4.666 pontos szint fogja majd az emelkedést. A long pozíciókat ehhez közeledve zárnám és újra a short pozíciókban kezdenék gondolkodni. Akik az árfolyamesést szeretnék, extrakockázatok nélkül – long termékkel – meglovagolni, azoknak ajánlom figyelmébe a Deutsche Bank ShortDax ETF-ét, amely pontosan az ellentétét árazza, mint a Dax index teljesítménye.

További információ: Deutsche Bank ShortDax

BUX

Természetesen külföld-orientált piacként a kép itthon is hasonló, a különbség annyi, hogy a hazai börze egyelőre csak a rövidtávú ellenállását tudta áttörni. A "topokkal" (árfolyamcsúcsok) itt is hasonló a helyzet, azonban a hazai parketten már nincs út a további emelkedésre. Várhatóan hét elején korrekció indul el, ami a nemzetközi hírektől függően akár tartós mélyrepüléssé is transzformálódhat.

A BUX index alakulása

  

Vélemény: a BUX index várhatóan eséssel kezdi majd meg a hetet, ugyanis az RSI a  kifulladásához közelít és ez egybe esik a fibonacci 50%-os szintjével is, amely összességében falszerűen tornyosul az ár-folyamemelkedés előtt. Az első jelentős kérdés, hogy a korrekciót megfogja-e 10.800 pontos szint. Amennyiben nem, könnyen elképzelhető, hogy az árfolyamesés tovább folytatódik. Véleményem szerint érdemes lehet a hétfői napon realizálni az eddig megszerzett nyereségeket. Amennyiben tényleg fordul a trend érdemes lehet már kedden, szerdán a BUX shortjátban is gondolkozni, melynek első célárfolyama a BUX 10.800 pontos szintje.

 

Richter

Vélemény: a gyógyszeripari cég is jelentős emelkedésen van túl, azonban a negatív trendcsatorna továbbra is érintetlen. Az emelkedésből már csak momentumok vannak hátra, a trendcsatorna és a fibonacci 61,8%-os szintje egyaránt 28.000 Ft-os szintnél fog találkozni az árfolyammal, ahol az RSI indikátor is eléri majd a túlértékeltség küszöbét. Innen újra lefordul majd az árfolyam hacsak nem történik valami váratlan.

A Richter Gedeon részvényárfolyam alakulása

  

Magyar Telekom

A Magyar Telekom (ahogy számítottunk is rá) jelentős árfolyam-emelkedésen van túl, a múlt hét igazán kedvezett is ennek.
A külföldi hangulaton túl, a forint jelentős erősödése, az állampapírpiaci hozamok csökkenése is erősítette a telekommunikációs szektor hazai gyöngyszemét. A héten tartott évi rendes közgyűlésen ugyan voltak kellemetlen kérdések is, azonban mindenben sikerült határozatot hozni, köztük a már előre jelzett 74 Ft-os részvényenkénti osztalék is elfogadásra került.

A Magyar Telekom részvényárfolyam alakulása

 
Az ötödik grafikonon jól látható, hogy az ellenállását szépen áttörte az árfolyam. Azonban most újabb érdekes szintek következnek és még nem tört át az árfolyam egyetlen korábbi maximumot sem. Az MACD indikátor azonban felért a pozitív tartományba , amely az emelkedéshez adhat reményt.

Az ellentétes jeleknek köszönhetően nyitott kérdés még a folytatás, amiben iránymutatást – talán - a hatodik grafikon elemzése adhat.

A Magyar Telekom részvényárfolyam alakulása

 

A hatodik grafikonon látható, hogy a Magyar Telekom árfolyam-emelkedése olyannyira sikerült intenzívre, hogy az utolsó két kereskedési nap során az árfolyam ki is lépett a Bollinger szalagon kívülre. A nagy könyv szerint ez azt jelenti, hogy az árfolyam hamarosan meg fogja érinteni a Bollinger másik szalagát. Tehát ez a negatív forgatókönyvhöz jelent egy újabb rovást.

EUR-HUF

És ne feledkezzünk meg az EURHUF árfolyamáról sem, ami jelentősen képes befolyásolni a Magyar Telekom árfolyamát. A múlt hét egy igen intenzív forint erősödéssel zárult, ami azonban a végéhez közelít. Véleményem szerint egy enyhe erősödő pályát kezd kialakítani az árfolyam, melynek támaszvonala 290 Ft-nál található. Ennek elérésekor a forint újbóli gyengülésére érdemes felkészülni, ami azonban már nem jelent újabb maximumokat, a gyengülés majd 306 Ft-nál csaphat át újabb erősödésbe. Az itt leírtak követhetőek a hetedik grafikonon.

A euró-forint keresztárfolyam alakulása

  

Vélemény: a Magyar Telekom nagyot futott és hamarosan ki is fullad. Az iram tarthatatlan, korrekciónak kell következnie. Az elmúlt hét árfolyamnyereségét szűk stopokkal érdemes védeni, short pozíciót pedig az 550 Ft-os szint elbukása után ajánlott nyitni.

OTP

Mint a világ meghatározó bankpapírjai, az OTP is a felülteljesítők közt volt az elmúlt három hét során. Nem is csoda, hiszen a nemzetközi piacösztönző döntések közt a bankvilág továbbra is kiemelt figyelmet élvez.

Azonban a folytatás itt is kérdéses. Az árfolyam emelkedését korrekció követte a múlt hét elején, ami a nemzetközi hangulat javulásával újra emelkedésbe csapott át. A március 26-án elért 2.200 Ft-os árfolyamszint áttörése még nem történ meg így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a folytatódás is biztosított lenne.
Nem véletlen a bizonytalanság, mert a szint egybe esik a fibonacci 50%-os szintjével. Amennyiben ezt sikerült áttörni az erős jele lehet a további emelkedésnek, azonban az újbóli lepattanás a jelentősebb korrekciót jelentheti, ugyanis akkor egy duplacsúcs kialakulásáról beszélhetünk.

Az OTP részvényárfolyam alakulása

  

Vélemény: a hétfői nap nem érdemes pozíció felvételben gondolkodni, vagy ha mégis akkor csak igen szigorú stop limitek mellett. Ha az árfolyam átviszi a 2.200 Ft-os szintet további emelkedésre, míg lefordulás esetén komolyabb korrekcióra lehet érdemes felkészülni. Ennek függvényében ajánlott a long illetve short pozíciók nyitása.

MOL

A felminősítést és az OMV részvényeladását követően rohamtempóban emelkedett a MOL részvények árfolyama. Azonban ezt az indikátorok is megérezték.
A hét eleje profitrealizálással kezdődhet majd, a korrekció 10.000 Ft-os szintig "egészségesnek" tekinthető. Azonban ennek a szintnek az újbóli letörése tartósabb fordulat jeleként értelmezhető.

Vélemény: a hét elején korrekcióra számítok – az RSI indikátor "kiakadása" miatt -, azonban a hét második felében újra a bikák kerülhetnek lépéselőnybe, és ez kitarthat egészen 13.000 Ft-ig. Ott található a fibonacci 38,2%-os szintje és a hosszú távú ellenállás is, melynek áttörésére még nem látok reális esélyt. A www.portfolio.hu gazdasági portálon napokban megjelent "Lassan mondom: nem lesz olajár emelkedés!" c. cikkben megfogalmazott olajár várakozások is inkább a lefordulást valószínűsítik. A kereskedési politika nagyon egyszerű. Szűk stop limitek mellett mehetünk 13.000 Ft-ig ahol érdemes realizálni a megszerzett nyereséget és újra a short pozíciókat felvenni 13.000 Ft feletti stop buy limittel.

A MOL részvényárfolyam alakulása

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr841049266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása