ápr
7

Válságállat: a hörcsög (2. rész)

Címkék: háztartás állattartás
Szerző: eloszto | 11:45 am
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Hogy megtartsuk az egyensúlyt, a kutya után valami igazán apró állatka kell hogy következzen válságállat-kalauzunkban: a hörcsög. Tény, hogy kisebb öröm, de kisebb gond, kiadás is egy (vagy akár több) hörcsög tartása.

De lássuk, mekkora.

Egy hörcsög megvásárlásakor nem kell azon törnünk a fejünket, hogy kistestű vagy nagytestű, milyen fajtájú legyen, szabadon megvehetjük tényleg azt, amely amelyik tetszik. Amelyik a legcukibban mosakszik.
Darabjuk cukiságtól és fajtától függően 3-500 Ft az állatkereskedésekben, de érdemesebb szétnézni az internetes apróhirdetésekben, mert gyakran találni ingyen szaporulatot.

Mind a nőstény, mind a hím egymagában is gond nélkül eldegél, hiszen a természetben is magányosan élnek, csak párzáskor járnak össze lyuknézőbe.

Következő kiadás a ketrec. Szerencsére az otthonteremtéshez nem kell szocpolt felvenni, egy egyszemélyes ketrecet teljes felszereléssel (ház, etető, itató, bújó, kerék) kb. 3-6.000 Ft-ért lehet találni.
A terráriumot nem javasoljuk, mert némelyik hörit megőrjíti (analógia: a lakásból menekülő darázs és az ablaküveg viszonya), nem szellőzik kellőképp, és a gyerekek megsérülhetnek, ha nagy buzgalmukban lerántják az üvegkalitkát, eltörve ezzel azt.

Szükség van még alomra, ami rendszerint faforgács. Egy 500 Ft-os préselt forgács 3-6 hónapig is kitart ketrecmérettől és takarításmániától függően.

Közepes zacskó eledel (500ml) 300 Ft, ami egy hörcsögnek kb. 3-4 hónap. Mellette természetesen érdemes neki adni mindent amit szeret: vagyis bármilyen zöldséget-gyümölcsöt (pucolékot is) és néha egy pici darab párizsit, sajtot (egyszerű trappistát).

Ha veszünk egy hörcsögöt, akkor is kb. 7-8.000 Ft az első év költsége, viszont az utána következőé csak kb. 2-3.000 Ft. (Emlékeztetőül, a kutya első éves költsége nagyon-nagyon alábecsülve is 60.000 Ft, de a második év is minimum 40-50.000 Ft.)

Igen, nem olyan okos mint a kutya, nem lehet sétáltatni, viszont a gyerekeket felelősségre szoktatni, örömöt szerezni nekik, nos arra kiválóan alkalmas. Ráadásul (nincs mese, szűkös esztendőkben ez fontos) nagyon takarékos állatka, a konyhai maradékon is elél.
Viszont mint általában a rágcsálóknak, "K-betűs" zöldségeket (krumpli, káposzta, karalábé) ne adjunk neki.

Egyébként simán kézhez lehet szoktatni, fél óráig is elvan az ember vállán, kezén, nyakán, ölében. Odafigyeléssel még szabadon is lehet engedni a lakásban.

Mi még egy hörcsög előnye? Ha megyünk valahova, könnyen magunkkal is vihetjük, de ha nem tudjuk, akkor könnyen rá is bízhatjuk valakire: a ketrecet a hónunk alá csapva bárki befogadja őt egy hétre is.

Folytatjuk!

A kép forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr471051062

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: hitel blog 2009.04.14. 00:13:23

Hiteles állatállatok a pénzügyi világban: Emese Bp bank tücsök, aki fogyasztási hitelt vesz fel CIB állati doki

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.04.07. 14:32:04

Vilag horcsogei, egyesuljetek...

A horcsog intelligenciaja meghokkento, viszont csak azokkal kommunikal, akikkel valodi erzelmi kotelek koti ossze.. Ha nem szereted oszinten, es nem bizik meg benned, akkor egyfajta falat epit maga kore...
Az enyem odajott hozzam, es megrangatta a nadragom szarat, hogy menjek utanna, es az ajtoig szaladt, majd vissza, jelezve, hogy o szeretne bemenni a konyhaba...
Egy ismerosome meg harapott, ha enni adtak neki, annyira nem birta a gazdajat. Nem turte, hogy benyuljon hozza... Egyenisegek :)

hphp 2009.04.07. 14:52:31

a hörcsögnél még takarékosabb a törpehörcsög :)

amúgy:
- sajnos a nőstények is gyakran gyepálják egymást
- legjobb a terrárium+ketrec kombó
- bármilyen zöldséget-gyümölcsöt azért nem lehet nekik adni (pl. káposzta, krumpli nem annyira javasolt)

Rocko- 2009.04.07. 14:58:45

aki ezt írta, annak köze nincs a hörcsöghöz. ugyanis a nôstények képesek összekapni, a hímek nem.

alom. hmm, nézzük. nekem 2 db 100*50-es ketrecbe 1 hónapig elég, 2 hetes cserével, 56 liter forgácsból, 900 forintért. lehet osztani-szorozni.

TH 2009.04.07. 15:10:14

Viszont a hörcsög alapvetően egy magányos állat, tehát kár összezárni egynél többet...elvileg.
Én soha nem tudtam igazán összehaverkodni velük, pedig volt több is, de egy sem lett túl barátságos, max. eltűrték, hogy simogassam őket.

Stoney Hill Billy 2009.04.07. 15:27:19

nekem volt 2 gyerekkoromban.
aztán egy reggel az egyik hörcsög szétharapott nyakkal hevert a ketrecében.
azóta nem tartok ilyet.

eloszto · http://eloszto.hu 2009.04.07. 15:29:45

@Rocko-: de, van neki egy (fekete, fehér tappancsokkal)

@TH: igazatok van, a höri magányos állat, át is írtam.

@Lord Eatalott: a miénk mindenkit körbeszuszmatol, kivéve anyóst. jó emberismerő!

changebug (törölt) 2009.04.07. 15:32:08

Konyhai hulladék: pörköltöt, olajos halat, sört bírja-e :) Muszáj lesz neki :D
Amúgy tetszett az írás.

TH 2009.04.07. 15:35:21

@changebug: a hörcsögök esznek húst, úgyhogy ha olajos halat vagy pörköltet nem is, de felvágottat szívesen fogadnak.

TH 2009.04.07. 15:41:51

@eloszto: "a miénk mindenkit körbeszuszmatol, kivéve anyóst. jó emberismerő!" :))))

T1GRIS 2009.04.07. 16:12:02

OFF: Szeretnék postot a SÜNről, ami szintén kimondottan válságállat. És a cukiságfaktor is az egekben. :) ON.

2009.04.07. 16:16:14

@TH:

A sziriai aranyhorcsog nem szereti a horcsogtarsasagot, de inkabb az osszezartsagot nem turi. Amugy nagyon empatikusak - az erzelmeidre reagalnak, nem a tetteidre.
A torpehorik viszont szocialisabbak egymassal... de ok annyira nem szeretnek a kezben lenni, mint az aranyhorcsogok. Nemelyik ha kiszokott ejszaka (mert ugye minden aranyhorcsogben egy Houdini veszett el), ha megunta a maszkalast, egyszeruen bemaszott valamelyikonk melle az agyba... Odault a parnara, es varta, hogy mikor lesz mar eszreveve... :)

Venesz 2009.04.07. 16:16:25

A lányomnak volt hörcsöge, nagyon barátságos, kedves lény volt, bemászott a tenyerembe, hogy kivegyem a ketrecből és mászott fel a hasamon a vállamra. Kedvenc csemegéje a napraforgómag volt, szabályosan megpucolta, héját félredobta. Valamivel több, mint két évet élt, ami elég szép teljesítmény, kevés példány bírja addig. Van egy pár kamerafelvételem róla, időnként most is megnézem. Sajnos, nincs utódja.

2009.04.07. 16:19:02

@changebug:

Szeretik a turot, sajtot, vaniliapudingot, fekete afonyat, fustolt sonkat, pulykamellet, aprobb tucskot...

Zoldsegben alma, kukorica, salata, zoldborso, banan, mango... a rizst tobbnyire szeretik. Nagyjabol barmi jo, ami nem huvelyes (bab, borso, lencse), citrom, es csipos meg savanyu dolgok... Szoval nem valogatosak, ha eleg zoldseget kapnak, vizet sem igenyelnek.

TH 2009.04.07. 17:08:42

@Lord Eatalott: Nekem is kiszökött egyszer a törpehörcsögöm. Több órás keresés után feladtam, mondván: majd előkerül. Fogmosás közben vettem észre, hogy a mosógép mögül pislog rám.
Innentől már gyerekjáték volt becsalogatni egy befőttesüvegbe, és visszatenni a lakásába. :)
Nekem pozitívak voltak az érzelmeim irányukban, de kevéssé viszonozták ezt. :)))

Rocko- 2009.04.07. 20:59:57

eloszto · eloszto.blog.hu 2009.04.07. 15:29:45
csak 1. én meg már láttam mindenéle felállásban hörcsögöket (lány-lány, fiú-lány, fiú-fiú)

illetve leírásból kimaradt, h nehéz megszelidíteni, nem is mindig sikerült teljesen, de ha sikerült is vigyázni kell. kajával nem viccel, amit megragad, azt nem ereszti, kajás kézzel nem szabad megfogni, egyből harap.

eloszto · http://eloszto.hu 2009.04.07. 23:13:46

@Rocko-:
"csak 1. én meg már láttam mindenéle felállásban hörcsögöket (lány-lány, fiú-lány, fiú-fiú)"
magában és két lány volt, nem bántották egymást. fiú-lány se, mondjuk nekik hatalmas ketrecük volt.

"illetve leírásból kimaradt, h nehéz megszelidíteni, nem is mindig sikerült teljesen, de ha sikerült is vigyázni kell."
kissé úgy érzem, hogy nagyüzemben foglalkozol velük. legalább 10 hörcsögtartót ismerek és mind odavan értük, mindenhol szuszmatoló, kíváncsi, kedves hörik vannak.

"kajával nem viccel, amit megragad, azt nem ereszti, kajás kézzel nem szabad megfogni, egyből harap."
nem egyszer nyúltam hozzá kifejezetten kajás kézzel, hogy tetszene-e neki, megenné-e. sose harapta meg az ujjam, viszont MEGNYALTA.
kaját is ráncigáltam már el tőle, nem is egyszer. volt hogy 3 kocka csokit talált és félig megette. szerencsére nem lett baja, de felét megette. kapaszkodott, de odaadta. és nem volt durca.

az írás egyébként nem elsősorban tartási tanácsadó, hanem sokkal inkább költségközpontú.
mivel láthatóan egy ketrecben több hörcsögöt tartottál már mint én, a véleményed elfogadtam, a postot is átírtam, de van egy határ, ahol a saját tapasztalatok jóval erősebbek.

HitelesBalu · http://www.credithill.eu 2009.04.15. 23:20:54

javaslom még az egér felvételét, vagy a hangyát... a hangya még jobb, mert legalább dolgozik is :D

nGel 2009.04.21. 00:55:09

tehat a racio?
Eljen az ember is mint a horcsog?
Esetleg, ami ugy tunik kicsi,egyszeru,olcso,arrol kiderul, hogy hosszutavon megis csak sok?
En oroszlannyul parti vagyok,de biztos a hori is aranyos!
süti beállítások módosítása