jan
17

63% rosszabbul él mint egy éve

Címkék: pénz válság spórolás elosztó forint háztartás kiadás
Szerző: szépszabóházi | 2:04 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felmérésének legfrissebb eredményei szerint stabilizálódott a fogyasztói bizalom, értéke nem változott 2009 októbere óta. A válaszadók 63 százaléka szerint rosszabbul él mint egy évvel ezelőtt és rövid távon nem is bízik a saját (családja) anyagi körülményeinek javulásában.

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért Vásárlási Hajlandóság Indexének alakulása ingadozó a válság kezdete óta, de stabilizálódni látszik egy viszonylag alacsonyabb szinten. Az index értéke nem emelkedett jelentősen a karácsony előtti hetekben, vagyis elmondható, hogy a lakosság továbbra is óvatos és hajlandó visszafogni a vásárlásait.

„Ugyan az előző évben meghozott gazdasági döntések, különböző GfK Hungária törvénymódosítások következményei még csak az idei évben realizálódnak, az eredményekben már tükröződik a lakosság megfontoltsága” – értékelte a trendeket Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozásokkal kapcsolatos információk tekintetében megosztott a lakosság: 2009 decemberében a többség (59%) továbbra is a munkanélküliség növekedésére számít, a lakosság egynegyede azonban a ráta stagnálását, egytizede pedig a csökkenését várja.

Az árak változása a lakosság reáljövedelmét is befolyásolja. A megkérdezettek egynegyede számít az inflációval azonos mértékű jövedelemnövekedésre a következő 1-2 évben, 55 százalékuk pedig az inflációnál kisebb mértékű növekedést vár, vagyis ők a reáljövedelmük
csökkenésére számítanak. A KSH adatai szerint 2009 novemberében az infláció mértéke 5,2% volt az előző év azonos időszakához
képest, 2009. január-novemberi időszakban pedig 4,1%.

Arra a kérdésre, hogy jobban vagy rosszabbul élnek, mint egy évvel ezelőtt, a válaszadók 63 százaléka azt válaszolta, hogy rosszabbul él, valószínűleg anyagi helyzete is romlani fog a közeljövőben. Ráadásul rövid távon nem is bíznak a saját (családjuk) anyagi körülményeik javulásában. A hitelfelvétellel és a megtakarításokkal kapcsolatban nem változott jelentősen a megkérdezettek véleménye. A lakosság nagy része sem megtakarításai felhasználásával, sem hitelfelvétellel nem vásárolna. Bár a válaszadók közel 50 százaléka szerint érdemes lenne most lakásba befektetni, a megkérdezettek egyharmada jelenleg mégsem venne fel hitelt.

Az előző negyedévhez hasonlóan 2009 decemberében a megkérdezettek csaknem fele szerint nem megfelelő az idő a megtakarításaik felhasználására, 27 százalékuknak pedig nem rendelkezik megtakarítással.

A tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv sem változott 2009 utolsó negyedévében, a válaszadók egyötöde nem vásárolna most nagyobb háztartási eszközt

, ha mégis megteszi, azt a szükségesség határozza meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr671684642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása