jan
30

Pályázz a Klímabarát Otthon programra!

Címkék: pénz befektetés spórolás forint megtakarítás
Szerző: szépszabóházi | 4:59 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

A Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca pályázatot írt ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására.

A Klímabarát Otthon program nyáron meghirdetett panelpályázata után a környezetvédelmi tárca most a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Ezen olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető széndioxid-kibocsátáscsökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága. Komplex felújítás esetén a KlímaBónusznak köszönhetően akár 60 %-os támogatás is elérhető. Az épület felújításokra hazánkban a Klímabarát Otthon Programmal először vezettek be speciális klímavédelmi elemet, szigorú CO2 emisszió számítással.

Támogatás nyújtható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, az épületek lodzsáinak, teraszainak vagy tornácainak beüvegezésére a szoláris nyereségek passzív hasznosítására, az épületek nyári hővédelmének javítására, hővisszanyerős szellőzés kialakítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtéskorszerűsítésre és használati melegvízellátás-korszerűsítésre.

A Klímabarát Otthon panel pályázatára eddig több mint ezer pályázat érkezett milliárdos értékben, elbírálásuk folyamatos. Pozitív döntés eddig 860 pályázatról született, mintegy 13 milliárd forint támogatásról. A kifizetések a támogatási szerződés megkötését követően azonnal megkezdődhetnek.

Támogatható lesz továbbá a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése is: napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, szélenergia hasznosítása. A pályázaton az új építésű, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún. KlímaBónusz támogatásból áll, a kettő együtt akár 60%-os támogatást is eredményezhet. Az alaptámogatás mértéke 30%, beruházás fajtánként maximum 555 ezer – 1,47 millió Ft. A minisztérium elsősorban a komplex jellegű felújításokat kívánja ösztönözni: amennyiben az épület a beruházás eredményeképp eléri a “C” feletti energetikai kategóriát, a KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik, ennek mértéke a tervek szerint 10-30% az elért B, A vagy A+ energetikai kategóriától függően, a támogatás mértéke beruházás fajtától függően maximum 200 ezer – 1 millió Ft lehet. A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak.

A pályázathoz energiatanúsítványt is be kell nyújtani: a beruházást követően az épületnek ugyanis legalább egy energiakategóriát kell javulnia az eredetihez képest, a pályázat kötelező része továbbá a CO2 kibocsátás megtakarításának számítása is.

A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál működő szervezet koordinálja, a pályázatkezelést és a szakmai értékelés az Energia Központ Nonprofit Kft. végzi. A beruházás megvalósulása után az Energia Központ öt éven át monitorozza a kibocsátási mutatókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr91715127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffa Huffa 2010.02.03. 01:04:45

Akit érdekel hogy miket takaríthat meg hőszigeteléssel:

szigatech.hu/infok/t_kezdolap.html?topic=1#topic
süti beállítások módosítása