feb
9

Egyszerűsített bevallás – még 1 hét!

Címkék: pénz forint háztartás kiadás
Szerző: szépszabóházi | 7:51 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

 

Még egy hetük van a döntésre azoknak, akik idén a szja-bevallásukat az adóhatósággal akarják elkészíttetni az egyszerűsített bevallás keretében. Az erről szóló, kitöltött, aláírt nyilatkozatokat ugyanis február 15-ig küldhetik vissza az arra jogosultak. Idén bővült azok köre is, akik élhetnek „az adóhatósági szja-bevallás elkészítésével”, hiszen az egyszerűsített közteherviselés szabályai szerint adózók is élhetnek már ezzel a lehetőséggel.

Az APEH már postázta a szja-csomagokat, ami tartalmazza a 0953Ny jelű nyomtatványt is. Ez a nyilatkozat szolgál az egyszerűsített bevallás választására. Az adózóknak nincs más dolguk, mint kitöltve, aláírva február 15-ig postára adni, vagy elektronikus úton visszajuttatni azt.

Az egyszerűsített bevallás választásával tavaly, azaz 2009. óta élhetnek a magánszemélyek, ezzel teljesítve a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket az önadózás keretén belül.
Az egyszerűsített bevallást azok a magánszemélyek választhatják, akik nem kértek munkáltatói adó-megállapítást, és az adóévben kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől származó bevallási kötelezettség alá eső bevételt szereztek, melyből a kifizető, munkáltató adót vagy adóelőleget vont le, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott feltételeknek megfeleltek.
Azok a magánszemélyek, akik 2009. évben olyan bevételt szereztek, melynek adózására az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályait alkalmazzák, kérhetik az egyszerűsített bevallás elkészítését, de csak abban az esetben, ha az Ekho törvény rendelkezéseinek megfelelően, jogszerűen választották bevételük adózására ezt a módot.

Ugyancsak választhatják az egyszerűsített bevallást azok a magánszemélyek, akik 2009. évben olyan jövedelmet szereztek, amely után a munkáltató/kifizető a 11%-os egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét teljes egészében megfizette, vagy ezzel összefüggésben év közben nem keletkezett az adózónak előleg-fizetési kötelezettsége.

Az APEH január 31-ig kipostázza a névre szóló személyi jövedelemadó bevalláshoz szükséges egységcsomagot, amely tartalmazza a 0953Ny nyilatkozatot is, az egyszerűsített bevallás elkészítéséhez szükséges nyomtatványt. A nyilatkozat valamennyi ügyfélszolgálati irodában ingyenesen beszerezhető, illetve az adóhatóság honlapjáról (www.apeh.hu) is letölthető, kinyomtatható és elektronikusan is beküldheti, akinek van az Ügyfélkapuhoz szükséges regisztrációja.

Az adóhatóság a magánszemély érvényes nyilatkozata alapján készíti el a 0953E bevallás ajánlatát és legkésőbb 2010. április 30-ig megküldi a magánszemély által megadott postai vagy e-mail címre, elektronikus tárhelyre.
Ezt a bevallási ajánlatot a magánszemély a kézhezvételt követően vagy elfogadja, vagy a közölt adatokat javíthatja, kiegészítheti, ha az adatokban eltérést észlel, vagy, ha például a magánszemélynek ingatlanértékesítésből is volt jövedelme. Ezt követően az aláírt bevallást a magánszemélynek 2010. május 20-ig kell visszaküldenie az adóhatósághoz. Elektronikus benyújtás esetén, szintén ez a határidő.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr481747408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása