feb
15

A Tartós Befektetési Szerződésről

Címkék: árfolyam pénz lakás befektetés spórolás elosztó bevétel deviza megtakarítás bankszektor
Szerző: szépszabóházi | 11:38 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

 

A TBSZ mindenkinek ajánlott, aki több évre félretehető megtakarításokkal rendelkezik. Kifejezetten a legalább 3-6 évig rendelkezésre álló források elhelyezése javasolt TBSZ számlán, így biztosítható, hogy az ügyfél kedvezményes adózás mellett jut megtakarításának kamatához, ill. hozamához.

 

Kinek ajánljuk a TBSZ-t?


A TBSZ értékpapírszámla különösen ajánlott azon befektetőknek, akik:

  • egy - a kockázatviselési hajlandóságuknak megfelelő - portfolió kialakítása után hosszú távon kívánják tartani befektetésüket, illetve
  • a hosszú távú befektetőknek, akik a tőkepiacok rövidtávú változásait kívánják kihasználni, és gyakran változgatják befektetésüket a kockázatos és a biztonságosabb befektetések között.

A TBSZ betétszámla elsősorban azoknak ajánlott, akik betéti formában kívánnak részesülni a hosszú távú befektetésekhez kötött adóelőnyből.

Milyen adóelőny kapcsolódik a TBSZ-hez?

A TBSZ megnyitásának évét követően legalább 3 naptári évig tartott megtakarítás esetén a megtakarítás értéknövekedése utáni adó a 20% kamatadó helyett 10% (tartós befektetésből származó jövedelem utáni adó). Ha az ügyfél a 3 évet követően további 2 évig, a futamidő lejáratáig a konstrukcióban tartja a megtakarítását, az adó mértéke 0%.

Mibe lehet befektetni?

A TBSZ-szel kapcsolatban elsődlegesen azt kell eldönteni, hogy betéti vagy értékpapír formában kívánja gyarapítani a megtakarítását, de választhatja akár mindkét megtakarítási formát.
 

  • a betéti TBSZ esetében egy megtakarítási számla kerül megnyitásra az ügyfél részére, ill. a továbbiakban lekötések is kezdeményezhetők a megtakarítási számláról.
  • a TBSZ értékpapírszámla előnye, hogy igen széles választási lehetőséget ad az ügyfél számára már a számla megnyitásakor, ill. a további évek során folyamatosan. A TBSZ értékpapírszámlán néhány kivételtől eltekintve bármilyen Budapest Bank által forgalmazott, forintban denominált értékpapírt meg lehet venni, és adófizetési kötelezettség nélkül lehet váltogatni / válogatni a befektetések közül.

A tartós befektetési értékpapírszámla tehát nem csak az adókedvezmény miatt vonzó, hanem azért is figyelemre méltó, mert az itt elhelyezett megtakarításból származó összeg befektetéséről mindenki saját maga dönthet, és bármikor megváltoztathatja annak összetételét.

Hogyan lehet TBSZ számlát nyitni?

A saját maga részére legmegfelelőbbnek tartott TBSZ forma szerződését (betéti vagy értékpapír, esetleg mindkettő) ügyfelünk bármely Budapest Bank fiókban megkötheti.

A TBSZ számlákat ügyfelünk az év során bármikor megnyithatja. Bankonként és évenként egy TBSZ értékpapírszámlát és egy TBSZ betétszámlát lehet nyitni. A két számla egymástól függetlenül működik, köztük, vagy szolgáltatók közti átcsoportosításra a törvényi szabályozás alapján nincsen lehetőség.

A TBSZ számla gyűjtőéve a megnyitás naptári éve, a gyűjtőévben a kezdeti minimum 25.000 Ft-os befizetésen túl tetszőleges összegekkel lehet gyarapítani a megtakarítást. A TBSZ-re alapvetően forint összegeket lehet elhelyezni, ill. abban a speciális esetben, ha ügyfelünk NYESZ-R-en tartott értékpapír állományt kíván áthelyezni TBSZ-re (csak NYESZ-R megszüntetésnél, az adójogszabályok szerinti következmények mellett), értékpapírok is áthelyezhetők. A TBSZ-ből megtakarítást kivonni a gyűjtőév során is csak a szerződés megszüntetése mellett lehet, de tudni kell, hogy a törvényi szabályozás szerint gyűjtőévben lezárt számla már nem nyitható újra ugyanannál a szolgáltatónál (ugyanabban az évben, ugyanabból a típusból). A gyűjtőévet követően a megtakarítást a kamatok/hozamok gyarapítják.

Amennyiben ügyfelünk a tőkegyűjtés évét követően további új megtakarításra is igénybe kívánja venni a TBSZ-t, az új évben új számlát nyithat, azon helyezheti el a további megtakarításait.

Hogyan juthatok hozzá a pénzemhez?

A TBSZ alapvető célja, hogy a hosszabb távú megtakarítást ösztönözze, mégis lehetőség van a szerződés megszüntetésére bármely időpontban, és az így keletkezett adókötelezettség nem kedvezőtlenebb a kamatadónál:

  • 20% a tartós lekötésből származó jövedelem után fizetendő adó, ha a gyűjtőévet követő három év vége előtt kerül sor a TBSZ megszüntetésére
  • 10% a tartós lekötésből származó jövedelem után fizetendő adó, ha a gyűjtőévet követő három év utolsó munkanapján (speciális hozzáférési időpont) kerül sor a megtakarítás kivonására. E speciális hozzáférési időpontban arra is lehetőség van, hogy a szerződés megszüntetése nélküli, részleges kivonást kérjen az ügyfél - a 10%-os adó ez esetben a kivont rész és a bentmaradó rész arányában számítandó.
  • Szintén 10% az adó, ha ezt követően, a 4-5. év során kezdeményezi az ügyfél a számla megszüntetését

(Fontos tudni, hogy az adót ezekben az esetekben sem vonja le a Bank, azt ügyfelünk a Bank által kiadott igazolás alapján vallja be és fizeti meg.)

  • 0% az adó, ha ügyfelünk az eredeti szándéknak megfelelően az 5. év végéig a konstrukcióban tartja a megtakarítását. Sőt, az 5. évben a TBSZ külön szerződéssel újraindítható a következő időszakra.

Összefoglalva a TBSZ futamidejének egyes periódusait:


 
gyűjtőév1.-3. év3. év vége4.-5. év5. év vége
befizetésigennemnemnemnem
kifizetésszámla megszüntetésévelszámla megszüntetésévelrész- vagy teljes kifizetésszámla megszüntetésévelTeljes kifizetés vagy számla újraindulása
adó mértéke20%20%10%10%0%

A TBSZ számlavezetési és tranzakciós díjait tartalmazó Hirdetmények 2010. február 8-tól érhetők el a Budapest Bank honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr101762043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása