már
17

Hitel, kamat, fedezet - értsd meg!

Címkék: hitel kamat kockázat fedezet
Szerző: Anvel | 7:56 am
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

A kamat a pénz használatának az ára. A hitelező azért számítja fel, mert a kölcsön ideje alatt nem tudja a kölcsönzött pénzt más célra használni, így hozamtól esik el.
Mértéke függ a kockázattól, amit vállal, vagyis hogy időben visszakapja-e a pénzét, illetve, hogy annyit kap-e vissza, mint várta (s ahogy azt a felek szerződésben rögzítették).

Ezt a kockázatot a hitelező (a bank) úgy tudja csökkenteni, ha megvizsgálja az adós fizetőképességét és felkészül arra az esetre is, ha az adós nem teljesít szerződés szerint.
Ennek a  két tényezőnek (vagyis mennyire valószínű, hogy fizet az adós és mi lesz akkor, ha nem) a  megvizsgálásával állapítják meg a hitel kockázatát.

Így a következő lehetőségek adottak:

• Bizonytalan fizetés és nincs végrehajtható vagyon - Hitelképtelen
• Valószínű visszafizetés, de nincs egyéb vagyon – Magas kockázat
• Bizonytalan fizetés, de van végrehajtható vagyon – Magas / Közepesen magas kockázat
• Valószínű fizetés és végrehajtató vagyon - Közepes kockázat
• Valószínű fizetés, jelzáloggal terhelt értékálló vagyon - Alacsony kockázat

Ebből látszik, hogy a legdrágább konstrukciók a személyi hitelek, ahol sokszor az adós jövedelmi viszonyait és a vagyoni helyzetét sem vizsgálják, ezt követik a különböző eszköz-finanszírozások, ahol minimális fedezetként megjelenik maga az eszköz (pl. gépjárműhitelek), és a legolcsóbbak az ingatlanfedezetes hitelek, hiszen a fedezet ez esetben elvonhatatlan és értékálló.

Bársony András

A kép forrása: thegoldguys.blogspot.com

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr11006886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2009.04.07. 15:58:11

"A kamat pénz használatának az ára." --> A kamat _a_ pénz használatának az ára.

Anvel 2009.04.07. 19:03:44

@ergerberger: Köszönöm a javítást!