már
22

FRISSÍTETT: Emelkedtünk, (de) és fogunk is!(?) (BUX 2009. 03. 16-23)

Címkék: árfolyam befektetés tőzsde
Szerző: Márk Marcell | 10:32 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

2009. 03. 24. 11:00 - UPDATEAz amerikai futures-k minimális mínuszban tartózkodnak, ami a tegnapi gigarali után nem is meglepő. Látható ebből, hogy a befektetői bizalom még kitart, azonban véleményem szerint kisebb "profitrealizálós korrekció" sem kizárt. A következő napokban az árfolyam az S&P 500 indexben a tegnapi kitörést követően várhatóan ma, holnap visszateszteli ellenállását. A döntő az lehet, hogy ezután képes-e majd az árfolyam tovább emelkedni vagy visszatér korábbi csökkenésébe és folytatja mélyrepülését.

A grafikonon jól látszik, hogy a tegnapi emelkedéssel kitört az árfolyam az ellenállásából. A trenddel elletétes irányú kitöréseket általában visszatesztelés követi, ezért számítok arra, hogy kisebb esés lehet a mai, holnapi kereskedésben. Az igazi kérdések majd akkor kerülnek elő, hogy a szürke vonallal jelölt emelkedés vagy a pirossal jelölt újabb mélyrepülés következik. Egy biztos ha az emelkedés is kerül előtérbe, az út igen rögösnek ígérkezik. 840 pontnál az 50%-os míg 880 pont körül a fibonacci 61,8%-os szintje jelenthet majd komolyabb gátat a zavartalan emelkedésnek.

2009. 03. 24. 08:00 - UPDATE: Amerikát megszállták hétfőn a bikák és tavaly október óta nem látott, 6% feletti emelkedéssel zártak az amerikai börzék. A gazdaságélénkítő döntések úgy néz ki sikeresen megnyerték a befektetők bizalmát, akik látványos vásárlásba kezdtek. A múltheti bejelentések miszerint a Bank of Amercia és a Citigroup is nyereségesen zárta első két idei üzleti hónapját is ezt a hatást erősítteték, ahogyan az ingatlanpiacról érkező - megdöbbentő - hír is, miszerint a várt - 0,9 %-os visszaesés helyett 5,1%-kal nőtt a használtlakás-értékesítések száma. Várhatóan holnap folytatódik a ralli, amely begyűrűzik majd Európába és remélhetőleg hazánkba is. Így korábbi véleményemmel ellentétben a hazai parketten is jelentős korrekcióra készülhetünk, amely azonban nem jelenti azt, hogy végleges és tartós fordulatról beszélhetünk. Azonban egy biztos, az elmúlt időszak legnagyobb, legintenzívebb visszaárazódása következhet, amely eddig elképzelhetetlen szintekig repítheti a hazai részvénypiacot is.

A héten jól szerepeltek a bankrészvények a nemzetközi piacokon, és ez meglátszott az OTP árfolyamán is. A magyar bankpapír árfolyama 1.800 forint fölé emelkedett, amire egy hónapja nem volt példa.

 

A banki papírok drágulását a hét elején az okozta, hogy fölerősödött a befektetők bizalma az amerikai bankszektor állapotával kapcsolatban, miután több vezető amerikai pénzintézet is arról számolt be, hogy az idei első két hónapban már nyereséges volt.
A piacok hangulatát javította az amerikai Fed elnökének, Ben Bernankének az a vasárnapi nyilatkozata is, amely szerint a recesszió már az idén véget érhet, ha sikeres lesz a kormányzat bankmentő csomagja.

A hétfői növekedést kedden visszaesést követte, majd a Fed szerdai bejelentésére ismét optimistává váltak a piacok. Az amerikai jegybank közölte, hogy hosszú lejáratú államkötvényeket vásárol a következő hat hónapban 300 milliárd dollár értékben, továbbá 750 milliárd dollárral növeli a banki adósságok és jelzáloggal támogatott kötvények felvásárlását. A fellendülés fő nyertesei a bankok voltak, de a bejelentés az olaj, a nyersanyagok és a nemesfémek piacán is áremelkedést váltott ki, ennek hatására erősödtek az olajtársaságok és a nyersanyagipari cégek részvényei is.

Egyes szakértők szerint a Fed ezer milliárd dollárt meghaladó pénzköltése élénkíti a gazdaságot, és ennek következtében nő a nyersanyagok iránti kereslet. Más vélemények szerint viszont a hatalmas többletlikviditás inflációs hatást gerjeszthet, ezért a befektetők az értékálló befektetések, egyebek közt a nemesfémek felé fordulnak.

Mi várható?

Kezdjük külföldről…

Szeretném hangsúlyozni már az elején, hogy ami külföldön történik nem egyértelműen jelzi azt, hogy mi fog itthon történni. Főképp nem azokban a napokban, amikor miniszterelnök váltás és új kormány megalakítása előtt áll az ország.
Azonban érdemes figyelembe venni az amerikai eseményeket is. A Standard and Poor’s 500 index ugyanis komoly ellenálláshoz ért, amelyről várhatóan – a kedvező piaci hírek ellenére is – újra a mélypontok fele veheti az irányt.


Az első grafikonon érdemes megfigyelni, hogy az RSI függvény korábbi lokális maximumát elérve (piros vízszintes vonal az RSI indikátoron) – ami egybe esik az ellenállást jelentő egyenessel (piros vonal) – az árfolyam újra esni kezdett. Ennek folytatódására lehet számítani a jövőhét elején is, melyet az újabb hírek fognak majd befolyásolni.

BUX – esésre áll

Bizonytalanul ülök miközben ezeket a sorokat írom. A piac ugyanis technikailag gyönyörűen követte elmúlt heti prognózisomat. Ha most is kizárólag a technikai elemzés eszközrendszerét használom a kép tökéletesen egyértelmű. Esés,esés és megint csak esés. A BUX a Standard and Poor’s 500 indexhez hasonlóan ellenálláshoz ért, melyből újabb esés következik.

Ám Gyurcsány úr hétvégi bejelentése könnyen átírhatja a forgatókönyvet. A befektetők bizalmát erősítheti a változás, ami könnyen felülírhatja a nyugalmi helyzetben megszokott indikátor jeleket.

Összességében én mégis a korrekciós hétkezdés mellett teszem le a voksomat. Az őrült rallikat profitrealizálás követi. Márpedig ez most őrültre sikeredett.

A BUX mozgását követhetjük figyelemmel a grafikonon, melyen a piros vonallal jelölt ellenálláshoz ért a pénteki napi zárásra az árfolyam. Ugyan az RSI alapján még van hely az emelkedésben, mégis a letörést valószínűsítem a már taglalt okok miatt. Kedvező jel azonban, hogy csütörtökön eltávolodott az árfolyam a 15 napos mozgóátlagától, melyet a hétfői áttörése után még visszatesztelt az árfolyam.
Általában a mozgóátlagokról elmondható, hogy emelkedésben ellenállást, míg esésben támaszt jelenthetnek az árfolyamnak. Ez alapján arra számíthatunk, hogy a hét árfolyamessésel indul majd, mely megtorpanhat 10.000 Pont környékén.

Itt kap majd jelentőséget az, hogy milyen is a piaci fogadtatása a miniszterelnöki bejelentésnek. Várhatóan ez sem hatja meg a befektetőket és folytatódik majd az árfolyamesés.

OTP

Szépen mentelt az OTP, a budapesti parketten a legszebben a hét során. A befektetői bizalom erősödött, azonban a saját részvény vásárlásoknak nagyobb volt - véleményem szerint - a súlya.
A jó hír, hogy emelkedésben még maradt tere a bankpapírnak, azonban a hét elejére mégis az árfolyamkorrekciót valószínűsítem.
Ezen a szinten komoly mennyiségű profitrealizáló jelenhet majd meg, a hét első fele tehát eladó orientált lehet. Az árfolyam a héten összességében mégis a pozitív tartományban zárhat majd 2.000 Ft-os szint környékét is elérve.

A grafikonon jól látszik, hogy több okból is 2.000 Ft-nál számíthatunk az erősödés végére. A piros vonallal jelölt ellenállás, a fibonacci 38,2%-os szintje, és az RSI indikátor túlértékeltségi szintje is ezen az áron fogja fogadni a bankpapírt.

Hogyan kereskedjünk az OTP-vel!?

Véleményem szerint az OTP-t a következő üzletpolitikát követve érdemes venni a héten:
1.    Oszd el három, négy felé a tőkét
2.    Határozd meg a stop szintet
3.    Vásárolj
4.    Ha az árfolyam eléri a stop szintet ne add el, hanem vásárolj újabb részével a tőkédnek, így az átlagárfolyam miatt alacsonyabbra tudod tenni a stop szintet.
5.    Ha újra eléri az árfolyam a stop szintet vásárolj még és ezt folytasd addig míg a tőkéd el nem fogy.
6.    A végső stop szintet akkor határozd meg, amikor minden pénzt befektettél!

Példa:
1.    100Ft egy részvény árfolyama, rendelkezésre álló tőke 600Ft
2.    Három egyforma 200 – 200 Ft-os részre osztom a tőkét
3.    A stop szintem standard módon 5 %
4.    Vásárolok 100 Ft-os árfolyamon 2 db részvényt.
5.    Az árfolyam süllyed 95-ig, ezzel elérve a stop szintemet.
6.    Tőkém még maradt ezért azt felhasználva újabb 2 db részvényt vásárolok. Így az átlag árfolyamom 97,5 Ft lesz. Ez alapján az új stop szintem 92,625 lesz (97,5 Ft – 5%)
7.    Amennyiben ezt a szintet is eléri az árfolyam újból vásárolok 2 db részvényt. Az átlagáram így 95,875 Ft.
8.    Mivel a tőkém ezesetben elfogyott meghatározzuk a végső stop szintet, amely elérése estén az összes részvényt eladom (91 Ft).
9.    Bízva a bekövetkező emelkedésben, amely ezestben magasabbra repítené az árat 100 Ft-nál extraprofitot tehet zsebre, hiszen nemcsak 100 Ft-on, hanem olcsóbban is vásároltam, miközben az elkönyvelhető veszteség mértéke 5% marad.

MOL

Szép volt a múlt hét, de vajon mi következik?
A hét legérdekesebb híre a Credit Suisse-től érkezett. A svájci bankóriás csökkentette a MOL célárfolyamát – köszönhetően az olaj célárfolyam csökkenésnek -, azonban eladásról tartásra minősítette fel a céget. Az új 12.532 Ft-os célár ugyanis még mindig igen kecsegtető. Ez a jelenlegi árszinthez képest még mindig 33% kilenc hónap alatt!

Kell még egy nap…

A technikai elemzésen láthatjuk, hogy pénteken az ellenállást jelentő kék vonal fölé került az árfolyam. Azonban csalóka a kép, mert a kereskedés végén az árfolyam 9.230 Ft volt, a 9.400 Ft-os szintet csak a zárószakaszban érte el (9.230 Ft még nem kitörés, az az ellenállás alatti szint!). Így nem tűnik túl meggyőzőnek a kitörés.

A hétfői kereskedés sorsdöntő lehet. Amennyiben erősödik vagy tudja az árfolyam tartani a szintet, akkor számíthatunk további erősödésre, azonban ennek esélye csekély ha figyelemmel követjük a külföldi eseményeket. Az amerikai futures-k erős mínuszban tartózkodnak, várhatóan amerikában a kereskedés mélyebbről indul majd, mint a pénteki záróárak.
Véleményem szerint a piaccal tart az olajvállalatunk, amelynek medvepiaci korrekciója végére ért pénteken.

Magyar Telekom – elkaphatja a gépszíj

Lutri, hogy mi lesz a Telekom piacán. Az indikátorok jelei szinte egytől egyig semlegesek, a heti emelkedésből nem igazán vette ki a részét. Jó hír, hogy az alapkezelők között készült felmérésből az derül ki, hogy felülsúlyozzák a Magyar Telekomot. Ez tartós és jelentős vételi erőt jelenthet.
Ezt fűszerezi a miniszterelnök lemondása is, amely erősítheti a forintot, illetve csökkentheti az állampapírpiaci hozamokat. Ezek pedig azt jelentheti, hogy a Magyar Telekom magasabb árfolyam mellett is versenyképes lehet 74 Ft-os osztalékával.

A Magyar Telekom grafikonján látható, hogy az ellenállásig még van tér, a sorsdöntő kérdés 525 Ft-os szintig még várat magára. Ott fogadja majd a korrekció csúcsokra fektetett ellenállásvonal, illetve a 38,2 %-os fibonacci szint is. Ha azt áttöri, nyitott az út az emelkedésben. Véleményem szerint a héten a Magyar Telekom mehet szembe majd a piaci trendekkel. Az emelkedés az 50%-os fibonacci szint és az 50 napos mozgóátlag körül érhet véget, 540 – 550 Ft között.

 

 

 

 

 

 

Richter

A Richternél is a technikai korrekció következhet hétfőn. Tarthatatlan sebességgel tört ki a pénteki kereskedés folyamán, amelyet várhatóan profitrealizálás követ majd. Azonban a hét még jól is elsülhet. A grafikonon látható, hogy az 50%-os fibonacci szintnél jár az árfolyam (26.900 Ft). Ennek áttörésével folytatódhatna a trendszerű mozgás. Ebben az esetben 28.900 Ft-ig szabad az út, onnan azonban újra a short pozíciók lehetnek sikeresek. Az 50%-os fibonacci szint letörése esetén azonban a piaccal tarthat a papír, melyet a Bollinger szalagból való kilépés is alátámaszt. Én inkább a medvékre számítok, melyek újra 24.300 Ft-ig vagy akár még mélyebbre is taszíthatják az árfolyamot.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr761019073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.29. 14:03:03

Nagyon jó írás. A példa különösen jó :)
Én 16-án, hétfőn vettem OTP részvényt 1650-en, és 2050-en adtam el most kedden. Első tranzakcióm volt :)

Szerinted érdemes MTelekomot venni most (528)?

Márk Marcell 2009.03.30. 21:40:38

@BálnaUhr: Köszönöm a pozitív szavakat. Az új elemzésben megtalálhatod a Magyar Telekomról alkotott véleményem. A helyzet azóta annyiban változott, hogy az országot megint leminősítették, ami növeli az állampapír piaci hozamokat és ez szorítja le az MT árfolyamát. Én vettem és venni is fogom még, de stop szintek.. De ezt már úgyis tudod!

Jó szelet a kereskedéshez!

Marci

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.31. 18:25:06

És ma újabb leminősítés, plusz még a botrány is.

Köszi, mindjárt el is olvasom.
süti beállítások módosítása