jan
28

Szakiskolai ösztöndíj februártól

Címkék: pénz spórolás forint háztartás bevétel
Szerző: szépszabóházi | 7:57 am
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Minden régióban meghatározták azt a tíz-tíz szakmát, amelynek elsajátítását szakiskolai ösztöndíjjal támogatják. Az ösztöndíjrendszer célja a kereslet-vezérelt szakképzéssel segíteni a versenyképes gazdaság megteremtését.

 Az intézkedés vonzóbbá teszi a szakmunkás életpályát, emeli presztízsét, csökkenti a keresett szakmákban a szakmunkáshiányt, növeli a tanulók motivációját, és a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára könnyebbé teszi a szakmaszerzést és a sikeres elhelyezkedést.

Valamennyi régióban hiányszakmának számít a kőműves, a gépi forgácsoló, a hegesztő és az ács-állványozó.

Minden régióban 2010. február 1-jétől indul a szakiskolai ösztöndíj fizetése. Alanyi jogon azok a diákok részesülnek tanulmányi ösztöndíjban, akik az adott régióban a gazdaság által igényelt szakmát tanulnak és félévi tanulmányi átlaguk meghaladja a 2,5-öt. Így mintegy 15 ezer tanuló számára válik elérhetővé a juttatás. A támogatott szakmákat a regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB) évente határozzák meg a következő tanévre. Első alkalommal 2010-ben január 15-ig hozták meg döntéseiket, a további években szeptember 30-ig döntenek.

Az ösztöndíj mértéke a februári bevezetésekor egységesen havi tízezer forint, amely a nyári hónapokra is jár. A 2010/2011. tanévtől az ösztöndíjat a tanulmányi eredmény függvényében állapítják meg félévente. Az ösztöndíj mértéke: 2,51-3-as átlag között 10 ezer forint, 3,1-3,5-es átlagnál 15 ezer, 3,6-4-es átlag között 20 ezer, 4,1-4,5-ös átlag között 25 ezer, 4,6-5 átlag közötti tanulmányi eredmény esetén 30 ezer forint. Akinek a tanulmányi eredménye nem éri el a 2,5-es átlagot, lemorzsolódás fenyegeti, vagy tanulási nehézségekkel küzd, fejlesztésben részesül. Az ösztöndíj folyósítása független a többi tanulói juttatástól, így például a tanulószerződés alapján járó összegtől is.

Becslések szerint az ösztöndíjrendszernek köszönhetően a gazdaság által igényelt szakmákban rövid időn belül mintegy 10 százalékkal, hosszabb távon még nagyobb arányban nőhet a tanulók száma.

A tíz-tíz támogatott szakma régiónként:

Közép-magyarországi régió: kőműves, villanyszerelő, gépi forgácsoló, festő-mázoló-tapétázó, elektronikai műszerész, ács-állványozó, hegesztő, hűtő- és klímaberendezés-szerelő, burkoló és géplakatos.

Észak-magyarországi régió: szakács, hegesztő, kőműves, villanyszerelő, gépi forgácsoló, festő-mázoló-tapétázó, géplakatos, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, mezőgazdasági gépkarbantartó és ács-állványozó.

Észak-alföldi régió: szociális gondozó, kőműves, szerkezetlakatos, villanyszerelő, hegesztő, gépi forgácsoló, húsipari termékgyártó, ács-állványozó, ápolási asszisztens és gazda.

Dél-alföldi régió: kőműves, bútorasztalos, gépi forgácsoló, hegesztő, szerkezetlakatos, burkoló, húsipari termékgyártó, ács-állványozó, épületgépészeti csőhálózat-szerelő és szabó.

Közép-dunántúli régió: bútorasztalos, gépi forgácsoló, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, kőműves, villanyszerelő, hegesztő, ács-állványozó, lótartó és -tenyésztő, szerszámkészítő és ápolási asszisztens.

Nyugat-dunántúli régió: szakács, gépi forgácsoló, szerkezetlakatos, szociális gondozó, hegesztő, szabó, kőműves, szerszámkészítő, agrárgazdasági gépszerelő és ács-állványozó.

Dél-dunántúli régió: kőműves, karosszérialakatos, villanyszerelő, gépi forgácsoló, burkoló, ács-állványozó, hegesztő, szerszámkészítő, gazda és elektronikai műszerész.

A támogatott szakmák köre országosan összesítve (nem feltétlenül minden régióban támogatott): kőműves, gépi forgácsoló, hegesztő, ács-állványozó, villanyszerelő, szerkezetlakatos, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, burkoló, szerszámkészítő, szakács, szociális gondozó, bútorasztalos, festő-mázoló-tapétázó, húsipari termékgyártó, géplakatos, szabó, ápolási asszisztens, elektronikai műszerész, gazda, karosszérialakatos, lótartó és -tenyésztő, mezőgazdasági gépkarbantartó, hűtő- és klímaberendezés-szerelő, agrárgazdasági gépszerelő.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr611711674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.