már
12

Mibe fektessünk idén? (2. rész)

Címkék: pénz válság befektetés spekuláció bankszektor
Szerző: eloszto | 10:09 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Mibe fektessünk idén? (1. rész)

4. Garantált alapok – első a biztonság!

A bankok is felismerték, hogy a bizonytalan gazdasági környezetben a befektetők szívesebben választják azokat a megoldásokat, melyek garantálják az elhelyezett tőkét, sőt a piaci verseny mára már olyan termékeket is kikényszerített a befektetési alapok piacán, melyek előre garantálják a futamidő alatti minimális hozamot.

Ameddig mindenki sötétben tapogatózik és nem igazán tudja mi fog történni egy hét vagy egy hónap múlva, addig a garantált alapok tulajdonosai nyugodtan alhatnak bármi is történjen.

A következő hónapok egyik sztárterméke lehet az osztrák Volksbank által fejlesztett "Orosz cápa" nevű termék, amely tőkegaranciája mellett, minimum 5% hozamot garantál három évre, de nem kizárt a 90%-os nyereség sem. A kizárólag orosz piacra koncentráló befektetés az elkövetkezendő időszak felértékeléséből kíván - maximális biztonság - mellett részesedni.
A fejlesztők úgy alakították ki a terméket, hogy az orosz piac további mélyrepülése esetén is 2012-ben, a lejáratkor minimum az elhelyezett összeget és plusz 5%-ot zsebre tehessen a befektető. 

5. Részvénypiac – Amerika lehet az első

Az Amerikai Egyesült Államok már egy éve válságban van, míg Európa és Japán csak most halad abba az irányba.
A pénzügyi válság kivétel nélkül minden fejlett gazdaságot elért. A különbség csak az adott állam, vagy régió által meghozott intézkedések gyorsaságban és határozottságában mutatkozik meg.
Míg az Egyesült Államokban egy lényegesen egységesebb, központosított reakció volt a hitelválságra, addig az Európai Unió tagországai külön-külön hoztak csak válságintézkedéseket, melynek hatékonysága várhatóan kisebb lesz, mint a tengerentúlon.

"Épp az előbb említett cselekvőképesség és határozottság miatt, mellyel a FED és az amerikai pénzügyminisztérium reagáltak a beállt helyzetre, kovácsoltak előnyt a többiekkel szemben" – magyarázza Josef Stoulil, a CAPITAL PARTNERS elemzője és hozzáteszi: "Ez okozhatja majd, hogy az amerikai tőkepiacok már feléledőben lesznek, mikor a többi nagyhatalom még csak farkasszemet néz a válság közvetlen következményeivel. Lassan gyümölcsözni kezd a kamatláb-csökkentések agresszív politikája - a Benchmark - kamat 0 - 0,25 százalék értéke mellett. A Barack Obama által előkészített befektetéseket és intézkedéseket tekintve pedig, a jelek szerint, az amerikai gazdaság növekedéséhez szükséges feltételek hamarabb adatnak meg."

Ezeket a véleményeket figyelembe véve érdemes lehet az amerikai részvényeket felülsúlyozni a portfólióban (többet vásárolni belőlük).

Azonban a diverzifikáció fontosságát sem szabad elfelejteni. Egy féle részvényvásárlás esetén a választott vállalat csődjének veszélye 100%-ban fenyegeti a befektetőket, addig egy több elemű portfólió esetén az egyik cég csődje esetén is csak a tőke egy része veszik el, míg a többi befektetés képes ezeket kompenzálni. 

6. Figyeljünk az egészségügy lehetőségeire  
 
A Bush-kormányzat 8 éve alatt egyre súlyosbodott az egészségügy problémája Amerikában, ezért Barack Obama, újonnan megválasztott elnök kiemelkedő prioritásainak egyike az egészségügy reformja.

Az amerikai lakosság 20%-a nem rendelkezik biztosítással. Nélkülük az egészségügy hosszú távú finanszírozása elképzelhetetlen. Barack Obama, demokratikus jelölt megválasztásának köszönhetően a legnagyobb haszonra legfőképpen az egészségügyi biztosítók számíthatnak.
Az eddig biztosítással még nem rendelkező amerikaiak számára ugyanis az ígért támogatással ezután a biztosítás összege megfizethetővé válik.

Akik nem szeretnének részletesen górcső alá venni több száz amerikai vállalatot, a választáshoz érdemes lehet ETF formájában részesedni az egészségügyi szektorból.

Az úgynevezett ETF-ek egyre nagyobb népszerűségnek a világ minden táján. Az ETF nagyon hasonló a befektetési alapokhoz, ami azonban megkülönbözteti azoktól, hogy ezek tőzsdei kereskedésben elérhetőek. Ennek előnye, hogy nagyobb a forgalmuk és így a rugalmasságuk is magasabb, mint a mezei befektetési alapoknak.

Ezek közül is a Health Care Select Sector SPDR-t érdemes választani, amely a legnagyobb egészségügyi szektorra koncentráló ETF.  
 
További részletek: https://www.spdrs.com/product/fund.seam?ticker=XLV

 

Márk Marcell

 

Zsebszótár:
 
Államkötvény: az állam által kibocsátott, egy évnél hosszabb lejáratú értékpapír, amely az állam adósságát testesíti meg.
Az államkötvények hozama - az állami garancia miatt - legtöbbször alacsonyabb, mint az egyéb kibocsátásoké. Magyarországon jelenleg 3, 5, 10 és 15 éves fix kamatozású (eredeti kibocsátási időpont szerint) államkötvényeket bocsátanak ki.
 
Diverzifikáció: a befektetések elosztása a kockázat csökkentése céljából. A diverzifikáció megvalósítható egy befektetési kategórián belül pl. részvény, vagy különböző befektetési kategóriák kombinálásával; részvény, állampapír, ingatlan stb.
 
ETF – Exchange Trade Funds: tőzsdén kereskedett befektetési alap
 
Befektetési alap: befektetési alapkezelő által működtetett vagyontömeg. Cél a minél magasabb megtérülés biztosítása a befektetési jegy tulajdonosainak. Befektetési terület szerint megkülönböztethetünk ingatlan és értékpapír alapokat, technikailag pedig nyílt (futamidő nélküli), és a zárt (futamidővel rendelkező) végű alapokat.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr45998999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása