ápr
7

Hogyan lehet átmenetileg csökkenteni a törlesztőrészletet?

Címkék: hitel deviza
Szerző: eloszto | 11:38 am
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

A deviza (főképp svájci frank) alapú hitelek törlesztőrészletei hónapok óta egekben járnak, egyre nehezebb őket fizetni, viszont a bankok rendületlenül tartják a markukat.

Ha végképp nem megy a törlesztés, akkor önállóan és akár kombinálva is megoldást jelenthetnek az alábbiak.

1. Futamidő meghosszabbítása

A visszafizetés több idő alatt történik, így kisebbek a részletek, viszont összességében többet kell visszafizetni. Az ügyfél kora fontos tényező, mert ha az utolsó részlet befizetése 60-65 év feletti korban következne be, akkor a banknak nem fog tetszeni a dolog. Eleve hosszú, 25-30 éves futamidejű hiteleknél nem javallott és nem is bevett gyakorlat.

2. Csak a kamatokat fizetem

Tőkemoratórium esetén csak a kamatokat fizeti az ügyfél, így csökken a törlesztőrészlet. Ez alatt az idő alatt nem csökken a visszafizetendő hitel összege, hanem csak a fennálló kamatokat fizeti az adós.

Az időtartam általában maximum egy év.

3. Fizetési halasztás

Egyfajta türelmi idő, ami alatt sem kamat sem tőkefizetés nincs. Rendszerint néhány hónapról lehet szó, amíg az adós rendezi anyagi körülményeit, utána viszont folytatnia kell a törlesztést és a bank kiesett befizetéseire is valami pluszt kell fizetnie.

4. Állami kezességvállalás

Erről nemrég külön bejegyzésben írtunk.

 

Ha nem sikerül az eredeti szerződés szerint törleszteni, mindenképpen muszáj tenni valamit. A hitel nem fizetése nem megoldás, mert rengeteg pénzt veszíthetünk, ráadásul BAR-listára is kerülhetünk.

A kép forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr411022607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása