feb
26

Miért félünk pénzügyeinktől?


Szerző: eloszto | 7:00 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Mert nagyon sok családban tabu témának számít. Este a vacsoránál ahogy tilos halálról, rossz, kellemetlen dolgokról beszélni, ugyanúgy a pénzről is. Pillanatnyilag kényelmesebb lehet a megoldás, talán az étel is ízletesebb, de nincs mese: életünk egyik legfontosabb témáját hanyagoljuk ilymódon.

Ha jól emlékszem Simor András, a jegybank elnöke jegyezte meg egyszer:
 
... szörnyű világban élünk, mert ma meg lehet élni szánalmas helyesírással, de nem lehet megélni pénzügyi tudás nélkül.
 
Így van. Nem elég, hogy szemérmes hallgatás, zavarodott mormogás az eredmény, ha a csemete a pénz felől érdeklődik otthon, ráadásul az általános iskolákban sem oktatják a tanulókat a pénzügyekre.
Ha rajtunk múlna, biztosan kötelező tantárgy lenne a kezdetektől...
 
Ennek eredményeképp még mindig sokan vannak akik nem tudják mi az a THM vagy az EBKM, miközben az ABS vagy a CKM a kisiskolások számára is evidens.
Ez persze nem az ő hibájuk, mert senki nem magyarázta el ezeket. Mégis ezek a hiányosságok súlyos milliókat jelenthetnek számukra életük folyamán.
(Kétszer ad ki gyorsan ad:
THM – teljes hiteteldíj mutató, ami megmutatja, hogy a hitelbe kapott pénzmennyiség után évente mennyi kamatot kell visszafizetni;
EBKM – Egységes Banki Kamatmutató, lényegében ugyanaz mint a THM, csak fordítva azaz, a betétek hozamát mutatja meg.
Mindkét mutató lényege, hogy hitelfelvételnél vagy pénz befektetésnél laikusként is könnyebben össze tudjuk hasonlítani a különböző ajánlatokat.)
 
Az elmúlt két évtized szomorú és elterjedt gyakorlatává vált, hogy egy fillért sem teszünk félre gyerekmeink jövőjére. Bár tény, hogy a társadalom rétegei közül többnek is szűkült a jövedelme, a gyakorlat gyökere mindenbizonnyal mégis az évtizedeken át súlykolt, mindenről gondoskodó állambácsi képében keresendő. Sajnos vagy nem sajnos, de nincs általános foglalkoztatottság és nem épülnek tanácsi lakások.
 
Ma már nem ilyen egyszerű. Egy 23-24 éves, egyetemet végzett embernek 30-35 évébe telik, mire végtörleszti hitelét, vagyis lakása nem a banké hanem valóban a sajátja lesz. Addig a pillanatig viszont saját gyermekei is egyre csak igénylik a pénzt, könnyen adóságspirálba kerülhet.
 
Ezért lenne szükség arra, hogy a szülők már a gyerek születésétől kezdve folyamatosan tegyenek félre egy keveset. 18-20-25 éves korára ez a "babakövény" komoly összeggé válhat és kiválthatja a diákhitelt is, mely nélkül sokkal szabadabban kezdheti meg életét gyermekünk.
 
Hogyan tovább? Segítünk, ha szeretnéd. Ehhez csak annyit kll tenned, hogy rendszeresen visszanézel ide vagy feliratkozol az RSS-re is.
 

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr54968218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PAndi 2009.02.27. 19:57:05

Szerintem jó ötlet volt elindítani egy ilyen oldalt, nagyon sokan nem értenek a pénzügyekhez, mégis van hitelük...

eloszto · http://eloszto.hu 2009.02.28. 15:57:33

Köszönjük, igyekszünk :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.02.28. 21:10:44

jó kis poszt, tényleg. Égő, de a két rövidítésnél nekem se jutott eszembe, mit jelentnek. De nekem felmentésem van, bölcsész vagyok... :)) (Tudom, ez rossz hozzáállás)

manor 2009.03.02. 06:40:16

Tavaly nyáron én is erősen gondolkodtam egy ilyen témájó blog indításán, de megfelelő írói véna hiányában inkább ejtettem a dolgot.
Ti máris többre jutottatok, kíváncsian várom a folytatást!

Gondolkodók Klubja 2009.03.02. 16:09:13

Szerintem is jó ötlet volt elindítani ezt az oldalt...bízok benne, hogy jókat és értékeseket vitatkozunk majd az elkövetkező bejegyzésednél, amely segítségével egyben egy kis tapasztalat cserét is váltunk.

Sok sikert !

Vastag László

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2009.03.02. 19:49:09

Nagyon jó! Szükség van ezekre az infokra! Lesz még több is?

bogee 2009.03.06. 20:47:52

én emelett az öngondoskodást is fontosnak tartom. Akár életbiztosítás, akár önkéntes nyugdíjpénztár, de valami kell, főleg azoknak, akik nem tudják önmaguktól félretenni a pénzt, és ha nincs, aki "behajtsa" (bank vagy pénztár), akkor amit félretett, azt a következő hónapban elkölti hirtelen felindulásból (tapasztalat, éljen a fogyasztói társadalom!!!)

Mivel a befektetésekben nem vagyok otthon, így én az önkéntes nyugdíjpénztárt választottam, mert így 10 vagy 15 év után, ha lejár az életbiztosítás, nem költöm el ösztönösen, hanem csak akkor kapom meg, ha tényleg nyugdíjba megyek, hiszen akkor lesz rá szükségem.

ragozhatnám még, de a lényeget talán sikerült leírnom... és persze minél korábban kezdi el az ember, annál kevesebbet kell fizetnie, és 5ezer forint nem fog hiányozni a kasszából, észre sem vesszük, hogy nem kültöttük el :)

rvilike 2009.03.09. 11:30:22

@bogee: vannak sokan, akiknek havi 5e ft is hiányozna.
süti beállítások módosítása