már
6

Spóroljunk azon is, amin azt hisszük már nem lehet - a víz

Címkék: spórolás háztartás
Szerző: Tkrisztina | 7:00 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

A napi teendőinkben is tudunk spórolni úgy, hogy közben nem csinálunk magunknak több munkát, sőt időt és pénzt takarítunk meg, nem is beszélve környezetünk óvásáról. Vegyük csak a vízfelhasználást.

Fürdés, mosás, mosogatás, wc öblítés, amikkel minden nap vizet fogyasztunk, mégpedig nem is keveset. Általánosságban elmondható a háztartások többségére, hogy pazarló életet élünk, nem figyelünk oda, hogy kicsit többet fogyasztunk, mondván az a kicsi nem számít. Pedig mennyire!
A „sok kicsi sokra megy” mondás, amit még gyerekkorunkban sulykoltak belénk – mikor a kicsit nem becsültük – mostanság igazán aktuálissá válik. Ahogy egyre önállóbb életet kezdünk, családot alapítunk, vagy csak szeretnénk megvenni még egy ruhát vagy sportszert, az apró dolgok amin, spórolhatunk, előtérbe kerülnek.

Mindenki szeret beülni egy nagy kád vízbe lubickolni, relaxálni, de gondoltunk már arra, hogy mennyi víz is fér bele a kádba? Nyilván senki nem csak félig tölti meg, ha már egyszer beülne pihenni, hiszen kellemetlen ha a vállunk fázik, mert az még kilóg a vízből.
Ilyenkor egy átlagos kád (150×70cm) nagyjából 150 liter vizet nyel el, és ha hozzátesszük azt a pár litert, amit akkor töltünk hozzá, mikor már kezd kihűlni a víz, könnyen 180 litert is elhasználunk. Egy 10 perces zuhanyzással (ami szintén elég frissítő hatású) 50-70 liter víz csorog el, vagyis ennek több mint felét megspórolhatjuk, gyorsabban is végzünk és reggel még fel is frissít.
A napi tisztálkodás során a fürdés és a zuhanyozás (max. 3-4 perc) közötti vízfelhasználási különbség nem is csak kb. a negyede, hanem inkább a nyolcada. Nem mindegy, főleg, hogy a víz nem hideg, a melegítéséhez pedig energia kell.

Egy WC öblítéssel egy régi típusú tartállyal esetenként 8-12 liter vizet "húzunk le". Egy négytagú család esetében személyenként és naponta 3 lehúzással számolva (ami nem sok) összesen 44 köbméter víz jön ki. Ez egy évben lakhelytől függően 18-22.000Ft.
Az újabb wc tartályok alapból kevesebb vizet használnak (9 liter a ma már inkább), viszont egyre gyakoribb a rövid illetve a hosszú öblítés bevezetése (3 illetve 7-9 liter), illetve már vannak víztakarékos tartályok is, amiken mi dönthetjük el mennyi víz folyjék le.

Spórolna, de nem akar új tartályt venni? Van megoldás. Kell hozzá néhány műanyag palack (a másfél literesek a legjobbak), melyeket vízzel töltünk fel, és a WC tartály tetejét levéve, óvatosan a tartályba süllyesztjük, vigyázva a belső alkatrészekre. Lehúzásonként 1.5-3 liter egy évben 3.500-7.000Ft. Egy mozdulattal, csak ezen spórolva.

Joggal gondolhatjuk, hogy a mosáson és mosogatáson nem is tudunk spórolni, ám lehet, hogy tévedünk.

Biztos, hogy tele tesszük a mosógépet, amikor mosunk, vagy még férne bele 2 póló meg egy pizsama?
A félprogramot lehetőség szerint felejtsük el (nagyjából annyi energiát fogyaszt a gépünk, mintha tele tennénk, a víz a kevesebb csak), csak akkor használjuk, ha nagyon sürgős, nem tudjuk öszevárni az egész adagot vagy ha valamit csak egyedül szabad mosni. Utóbbi esetben viszont meggondolhatjuk a kézi mosást is.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy hány fokon mosunk. Fölösleges 60 fokon mosni, ha nincs folt: a ruhának is ártunk vele, a mosógép is jobban használódik. Tökéletesen elég 35-40 fokon mosni, a mai mosóporoknak nem gond, az áramfogyasztás viszont drasztikusan kevesebb.

Ezen kívül ma már annyi féle-fajta mosogatógép közül válogathatunk, hogy érdemes körülnézni melyik energiatakarékos (lehetőleg ne is A-t, hanem A+, A++ gépet vásároljunk), melyik "intelligens", ami felismeri a ruhamennyiséget, és ennek megfelelő mértékben használ vizet, energiát. (Sajnos a fogyasztói társadalom egyik rossz hatása, hogy az elektronikai berendezések amortizációja olyan magas, hogy sűrűn kell cserélni ezeket a gépeket, tehát a legközelebbi vásárlásakor nézzünk alaposan körbe a piacon.)

A mosogatást legkönnyebben úgy tudjuk hatékonnyá tenni, hogy még főzés közben mosogassunk el. Ilyenkor nem száradt még oda semmi, szinte magától lejön minden egy kevés meleg folyóvízzel. Ha ez nem kivitelezhető, legalább áztassuk be az edényeket.
Viszont ha már összegyűlt, ne folyóvízben, hanem a tálcába vizet engedve mosogassunk (kéttálcás mosogatók előnyben :), hideg folyóvízzel már csak öblítsünk.

Érdemes tehát odafigyelni: nem veszi el több időnket, ha kicsit jobban törődünk vízszámlánkkal, és az sem utolsó szempont, hogy ezáltal környezetünkkel is, hogy még unokáink is ihassanak csapvizet.

 

Kriszta

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr29977755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t3Ch · http://hunt3ch.wordpress.com/ 2009.03.27. 14:45:01

és ne használjunk kalgont, mert amúgy is tönkre megy a mosógépünk, és amennyit beleöltünk a teljes élettartalom alatt, vehetünk belőle egy új gépet. A tálcás mosogatásban csak egy kis gixer van a higiénia. Én pl nem tartom higiénikusnak ,O)

eloszto · http://eloszto.hu 2009.03.30. 21:38:02

Persze ha 3 napig ott hagyja az ember bacitenyészetnek, nem kóser, de egyébként rendben van :)
süti beállítások módosítása