ápr
2

Válságállat: a kutya (1. rész)

Címkék: háztartás állattartás
Szerző: eloszto | 8:38 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Bár háziállatot szimpátia no és "cukiság-faktor" alapján választanak az emberek, azért egy pénzügyi-gazdasági krízis közepén egy felelős leendő gazdi a saját anyagi helyzetével is súlyozza a kiválasztandó állakta típusát.

Új sorozatunkban kifejezetten a házon (sőt, inkább a lakáson) belül tartható háziállatok tartásával foglalkozunk. Nem lebeszélni vagy eltántorítani szeretnénk a leendő gazdikat, hanem felelős döntésre sarkallni. Sorozatunk első cikke a kutyatartásról szól.

Kutya

Hazánkban az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb hazai háziállat.
Ha egy kutya mellett döntünk, vegyük figyelembe, hogy erősen kötődik a gazdájához, nem lehet csak úgy megszabadulni tőle, életkora pedig 10-15 év, ennyire kell előre tervezni. Rendszeresen ad "feladatokat" és bizony komoly kiadások forrása is lehet.

Kezdődik mindez a beszerzéssel, mely ugyan megúszható egy fillér nélkül is, de könnyen egy beteges, genetikai hibákkal teli szerencsétlen kis állatot kaphatunk a felelőtlen, pénzéhes tenyésztőktől. Bár általában takarékosságra intünk mindenkit, egy ilyen állatka a "szegény ember drágán vásárol" tipikus esete lehet.

Inkább tegyük fel, hogy égi csoda folytán kapunk valahol egy szép, fajtatiszta kiskutyát mondjuk 10.000Ft-ért, mert mondjuk türelmetlen volt a tenyésztő.

Örül a család, megvan a kutyus, irány haza, illetve a kisállat-boltba. Azonnal kell egy póráz, ami 2-5000Ft körül alakul, és általában kb. 2-3 évet bír ki. Mellé egy szövet szájkosár kb. 500 Ft-ért, hiszen még egy kistermetű kutya is haraphat, nem is kicsit.
Kell egy száraztápos és egy vizestál, mindkettő könnyen tisztítható és nem törékeny, tehát lehetőleg fém, melynek darabja alsóhangon 300Ft környékén mozog. Fésű, sampon, legalább egy kutyajáték - 1200Ft és nagyon takarékosak voltunk.

Ha nem akarjuk hogy a földön vagy rongyokon feküdjön kedvencünk, akkor ismét legalább 2000Ft-tal kevesebb lesz a pénztárcánkban.

Ha kistestű, fázékony kutyusunk van, jó ha van legalább egy téli ruhája, amit ha nem tudunk megvarr(at)ni, akkor újabb kb. 1-2000Ft-os kiadással nézünk szembe.

Irány az állatorvoshoz. Féreghajtás 1-2000Ft, veszettség elleni oltás 2-2.500Ft, megúszhatatlan. De vannak fajtaspecifikus oltások is, melyeket kötelező(en ajánlott) beadni. Beteg ne legyen a kutyus, mert ott már könnyen ötszámjegyű összegekről lehet beszélni.

És itt az ideje, hogy meg is etessük végre szegény párát! Talán itt a legnagyobb a szórás: a kiskutyáknak szánt tápok 8-1000 Ft környékén vannak kilóra (ha nagyobb kiszerelést veszünk), a felnőtt tápok már 3-400Ft-tól vannak, de azért itt is igaz, hogy ne vegyük meg a legolcsóbbat, mert nem kapja meg az állat szervezete azt, amire szüksége van.
A kiskutyák 50-100 grammot, a nagyok ennek a dupláját eszik meg, de hatalmas a szórás a kutya fajtája, mérete és egyénisége alapján is. Mindenesetre 100-200 Ft-ot alaphangon elmajszolgat minden kutyus naponta. Ez így nem sok, de egy hónapban 3.000Ft, egy évben 36.000Ft.

Az első évben tehát egy makkegészséges, takarékosan felszerelt kutyusra is legalább 60.000 Ft-ot, kb. félhavi keresetet költünk.
De ebben még nincs benne az esetleges ivartalanítás, a zacskó és papír a kutyagumi kulturált összeszedéséhez, a körömvágás és még ki tudja mi nem.
Természetesen lehet spórolni az ételen, oltáson, egyeben, de az nem felelős állattartás!

Hogy mit kaphatunk egy kutyával? Szeretetet, feltétlen odaadást, hűséget, a gyerekek pedig játszótársat valamint a felelősségteljes gondoskodás lehetőségét.

De a költségeit előre tervezzük be, ne érjen meglepetés, ne fordulhasson elő az, hogy választani kell egy sárga csekk és a kutyánk csillogó szeme között!

Folytatjuk!

 

Anett különvéleménye a posthoz:

Szerintem durván alá vannak becsülve az összegek.

Kezdjük ott hogy az olcsó tenyésztő (akit leginkább szaporítónak hívunk) is nagyon alsó hangon húszezerért ad egy kutyát, de láttam már aukciós oldalon hatvanezres fajtatiszta (és ennyi... se törzskönyv, se chip, se semmi) beagle kölyköket is.

A kötelező oltásból kölyökkutyának 3db van az első 2-3 hónapban, plusz utána az első veszettségi, ezeknek darabja 4-4500 Ft körül mozog igen könnyen (állattól és állatorvostól függően).

Mmegemlíthető még a chip (ha már a kutyakaki összeszedés is), 6-7.000 Ft.

Felszerelések se jönnek ki ennyiből. Nagyon nem.

Kullancs elleni védekezés immár 12 hónapból kb. 8-9-ben fontos, ha szabadban is van a kutyus. Ez havi 2-2.500 Ft mondjuk Frontline esetében, 4-6 hónapra kb. 4.000 Ft Kiltix nyakörvvel, olcsóbb spot-on oldattal havi 1.000 Ft.

A képek forrása: 1., 2.,

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr601041213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nGel 2009.04.21. 01:16:01

nezd azt, egy kutya akkor is szeret,ha valtsag van
egy kutya akkor is szeret, mikor mindneki mas utal a penzedert/szegenysegedert
tobb szeretetet vasarolsz,ha kutyat veszel, mint ha devizaba fekteted ugyanazta penzed.
Szivesebben kiperkalom a kutyamra a havi rezsit,kaja,tap,oltas,esetleg kozmetikus mint azt elbuknam,csak mert a hitelminositok ledegradaljak az amugy ledegradalni valo orszagomat.
amugy ez aranyos, hogy a kutya kb egy nap alatt mennyit elkajal. kilehetne hozni nullasan, de az allatkinzas. Nagyjabol egy atlag 25 kilos kutya 4 ezer forintot megeszik masfel havonta,szigoruan napi egy etkeztetessel, de ez csak egy fajta tapanyag bevitel.Mellette Isten orizz, ha meg egyeb taplalekkal is szolgalsz.
Frontline legjobb, azert tapasztalat, kihuzza az 2-3 honapig, talan joidoben 4 ig is, ha a kutyad nem furdeted kozben, de azert egy nem vizikedvelo kutyanal is, felevente egy furdetes illendo.
Nyakorv nem esztetikus, kidorzsoli a szort, de nem mindenkinek szempont persze.
Viszont aki kutyat vallal, elsosorban merje fel, hogy szivbol teszi,vagy csak felindulasbol.Ahogy gyereket is ha vallal az ember. ne az arvahaznak vallalja, csak mert hoppa,kicsit draga a kolyok...

amugy maganvelemeny. ebben a szep csodas vilagban, elobb mondok le a sajat luxusomrol, mint a kutyam betevoje/mindennapi juttatasarol.
eljen a kutyam 10-15 evig boldogan, mint en cserebe 1 evig "luxusban".
Es hogy miert?mert megtanultam,hogy sokszor az oszinte szeretet tobbet jelent egy allattol, mint pazarolni, sajat nem feltetlenul letszuksegletu dolgaimra kolteni,aztan csodalkozni a sargacsekken
süti beállítások módosítása