már
9

A pénzmegtakarítás módszertana

Címkék: pénz válság befektetés spórolás forint kiadás bevétel megtakarítás bankszámla rezsi
Szerző: TBALAZS | 5:00 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Pénzmegtakarításról beszélni sokkal egyszerűbb, mint véghezvinni. Íme néhány ötlet ami segíthet:

 
1. Határozzunk meg konkrét megtakarítási célokat
Ha van valami amiért megtakarítunk máris sokkal egyszerűbb a dolgunk. Hogy mi a cél az eltérhet: lakás, utazás, szórakozás, autó, vagy csak azért, hogy "legyen". Ugye mennyivel egyszerűbb azért takarékoskodni, hogy 2-3 év múlva már a saját lakásunkban lakhassunk? Sajnos hazánkban még mindig nagyon kevés embernek van megtakarítása, sőt sokkal inkább adósságokon ülünk. Ha most félreteszünk életünk végéig minden hónapban 5 000 Ft-ot, az most szinte semmit sem jelent, de 20-30 év múlva nagyon nagy mennyiségű pénz gyűlhet össze - köszönhetően a kamatos kamatnak -, így idős korunkba00n nem kell az "állami nyugdíjból" nyomorognunk.
 
2.   Írjuk le, hogy melyik életcélunkat mikor szeretnénk elérni
Fontos, hogy ezt tényleg írjuk le, mert bizony hajlamosak vagyunk akár Önmagunkat is átverni. Viszont ha van egy pénzügyi itinerünk, legalább tudhatjuk, hogy jól állunk-e a a terv megvalósításával vagy bele kell-e egy kicsi húzni.
A leírt célok ilyenek legyenek (mindenkinek eltérnek az igényei, ezek csak példák): 2009. szeptember: fürdőszoba-felújítás (280.000 Ft), 2012 október: használt autó vásárlása (1,25M Ft.), 2015: saját lakás vásárlás (3M Ft önrész) stb.
 
3. Számoljuk ki mennyit kell megtakarítanunk
Mindenkinek nehezebb egyszerre egy nagyobb összeget félretenni, mint sok kicsit, ezért ne nagy összegeket, hanem kisebbeket de rendszeresen tegyünk félre.
Kondícionáljuk magunkar arra, hogy fizetésünk legalább 8-10%-át minden körülmények között tegyük félre.
Havi nettó 100.000 forintból tehát ha napi 300-at félreteszünk, az havi kb. 9000ft, viszont éves szinten 100.000 Ft. Egy pár esetében viszont már 200.000Ft és még erre jön a kamat!

Ha valami előre nem látható pénzt kapunk (ajándék, jutalom, bármi), azt ne dőzsöljük el, hanem tegyük félre, mintha nem is létezne, ne is gondoljuk rá.

4. Nyissunk külön megtakarítási számlát
Egy külön számlán sokkal könnyebb megtakarítani mint a folyamatosan használt számlánkon. Ehhez a pénzhez csak akkor nyúljunk hozzá ha elértük a kitűzött célunkat.
Vannak pénzintézetek, ahol technikai számlát akár ingyen is vezehetünk.
 
5. Első a megtakarítás
A fizetésünk megérkezése után első dolgunk legyen a megtakarítás átutalása a megtakarítási számlánkra. A hónap végén úgysem marad pénzünk arra, hogy eltegyük. Be lehet állítani automatikus utalást, így nem is tudjuk elfelejteni.
 
6. Vezessünk naplót kiadásainkról, bevételeinkről

Minden nap írjuk össze milyen kiadásaink és bevételeink voltak. Így sokkal könnyebb visszakeresni, hogy "mire ment el az a sok pénz". De ebből az is látszik mennyi megtakarított pénzünk van már bankszámlánkon. Könnyen lehet, hogy vagyonokat költünk el olyan dolgokra amit észre sem veszünk, mert alkalmanként csak pár száz forintról van szó.

 

7. Mindig tervezzük túl kiadásainkat és tervezzük alul bevételeinket
Tudjuk, hogy mindig minden többe kerül mint amit eredetileg számoltunk rá, és rendszerint a bevételek is mindig elmaradnak a várakozásoktól, viszont sok ilyen eltérés teljesen felboríthatja terveinket.
 
8. Ne tervezzük életünket deficitesre
Ha már tervezéskor negatívra jön ki a hónap vagy akár több is egymás után, akkor az egész életvitelünket át kell gondolni, mert a hiányra felvett vagy kért hitelt vagy kölcsönt mindig vissza kell fizetni (sőt, többet is).
Mindig úgy tervezzük, hogy a bevételekből megvannak a kiadások.
 
9. Vágjuk meg költségeinket
A naplónkból gyorsan ki fog derülni, hogy mik azok a költségek amik vagy kimagaslóak vagy nem is gondoltuk, hogy ilyen sok összesen. El kell gondolkodnunk az alábbiakon:
  • jó helyen lakunk?
  • nem tudunk még spórolni a rezsin is?
  • muszáj mindig autóval járni? Egyre drágább a benzin, nem beszélve a kocsi amortizációjáról. Lehet, hogy alkalmanként nem tűnik soknak amit elköltünk arra, hogy csak "elugrunk" valahova autóval, de összeadva ismát tetemes összegről beszélünk.
  • Nincs olcsóbb biztosítás a piacon? Érdemes itt is fölkeresni több céget, biztosítási alkuszt, biztos, hogy van olcsóbb megoldás a jelenleginél. Ha összeadjuk a lakás, kötelező, casco, élet, stb. biztosításokat és megnézzük mennyit lehetne megtakarítani 10%-al olcsóbb díjjakkal, ismét nagyobb összegről beszélünk.
  • Kell ennyi telefon? Apunak, anyunak, minden gyereknek van, ráadásul nem is egy szolgáltatónál? Kérjünk ajánlatot olcsóbb számlacsomagokra és használjuk ki a családi kedvezményeket is. Ha van, a vezetékes telefon létjogosultságát is gondoljuk át!
  • Biztos, hogy kell 100 TV csatorna? Meglepődnénk ha tudnánk milyen keveset nézzük azokat az adókat amikért 5-6.000 forintot is fizetünk havonta
  • Mennyiért eszünk? Akármennyire is olcsónak tűnik egy-két étterem vagy egyszerűnek az ételházhozszállítás, még mindig az otthon megfőzött étel a legolcsóbb
10. Ne vegyünk föl rossz feltételekkel hiteleket
Mindig gondoljuk végig, hogy mire és milyen feltételekkel veszünk föl hiteleket. Ha a reklámok és a társadalom "elvárások" ugyan arra is sarkallnak, hogy vegyünk nagyobb TV-t vagy nagyobb autót, legyünk erősek és ne engedjünk a csábításnak!
Mindenki sokkal okosabb a másik pénzével. Kizárt, hogy megéri egy 200 ezer forintos TV-t áruhitellel megvenni 300 ezer forintért. Ha pedig már fölvettük a hiteleinket, még mindig kérhetünk ajánlatot másik pénzintézettől, szinte biztos, hogy tudnak jobb feltételeket ajánlani.
De egyáltalán, ha lehet, csak lakásra és egy autóra vegyünk fel hitelt. Árura (pl. TV), utazásra, fogyasztásra ("amit pénzben kapunk, szabadon elcásárolhatunk) NE vegyünk fel hitelt. Gondoljuk át: a hitel tulajdonképpen ugyanaz, mintha félretennénk a pénzt, türelmünkért pedig cserébe nem kell befizetnünk egy halom kamatot. Az áru így is úgy is a miénk, az árát is kifizettük, csak az idő és a pluszban befizetett kamat a különbség a két eset között.
 
11. Tudjuk, hogy hol van a pénzünk
Ha több helyen is tartjuk a pénzünket, mindig tudjuk hol, melyik banknál, milyen feltételekkel (kamat, költségek, stb) és mennyi pénzünk van. Ha lejár a banki betétünk, ne hosszabbítsuk meg automatikusan, hanem nézzünk szét a piacon jobb lehetőségekért.
Nézzük meg, hogy milyen költségek rakódnak rá a különböző tranzakciókra. Lehet, hogy könnyedén meg tudjuk felezni banki költségeinket és meg tudjuk duplázni betéteink kamatát.

 

+1: Ha kell, még tegyünk pluszban valamit, hogy több bevételünk legyen

Gondolkodjunk el a munkahely-váltáson, ha tehetjük, vállaljunk másodállást.
Inaktív családtagjainkat is ösztönözhetjük pénzkeresésre: egy 17 éves gimnazista lány heti egy alkalommal gyermekfelvigyázóként igenis hozzájárulhat a család költségvetéséhez, a kamaszfiúk is "túlélik" ha a nyári szünetben almát szednek. És a munkáról, életről, pénzről egyaránt sokat tanulhatnak közben.

Balázs, Laci

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr25991189

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogee 2009.03.11. 15:21:36

én már többször belefutottam, hogy kis összeget nem lehet lekötni folyószámlán, ilyen az Uni Credit és az OTP és a CIB is. segítenétek, hogy hol lehet olyan számlát nyitni, ahol tényleg havi pár ezer forintot is le lehet kötni? életbiztosítás formájában nem szívesen kötném le a pénzem.

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.11. 21:18:55

Szia,

Elvileg a felsorolt bankoknál is lehet lekötni, csak nem olyan jók a feltételek. Ezeknél a bankoknál és a többi kereskedelmi banknál is lehet pár ezer forintot lekötni. Ha csak pár ezer forintról van szó, érdemes lehet a meglévő számládon lekötni a pénzt. (Ez a legolcsóbb és legyegyszerűbb megoldás) Folyamatosan reklámozzák a 10% körüli betéteket viszont ezek valóban csak fél millió forint fölötti lekötésekre érvényes sajnos.
így maradnak azok a 4-7% os lekötések amik nem akciósak. Ezekhez nem kell mást tenned, mint internetbanban egyszerűen átvezetni a kért összeget lekötésbe. Érdemes 1 havi, tőkésedő lekötést választani (így ha szükséged van a pénzre viszonylag kevés kamatot vesztesz el). Ami további lehetőség, hogy egy külön számlát nyitsz, így nehezebben költöd el.
Ilyen megtakarítási számlát minden bankban lehet nyitni, de előtte érdemes megnézni az apróbetűs részeket is.
Egyébként érdemes valóban valamilyen nagyobb összeggel (mondjuk 50 000 Ft) indulni, mert minden számlának van számlavezetési költsége, ami akár magasabb is lehet mint a kamat.
Néhány oldal amit érdemes lehet megnézni:
www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/megt-betetek.php
www.cib.hu/maganszemelyek/szolgaltatasok/megtakaritasok/betetek/index
www.raiffeisen.hu/rai/raiportal/ep/channelView.do?channelPage=%2Fep%2Fchannel%2Fdefault.jsp&channelId=-1073753632&BV_SessionID=@@@@0382553254.1236802690@@@@&BV_EngineID=cccgadegjkmmhmdcefecghkdghkdffj.0

bogee 2009.03.12. 11:34:35

megpróbáltam a saját folyószámlámon lekötni 10ezer forintot. első nekifutásra a netbank szerint sikeresen meg is tettem, majd amikor a következő hónapban is megtettem ugyanezt, kaptam egy telefont, hogy 200ezer alatt semmilyen lakossági lekötésre nincs lehetőségem, és így az előző havit sem kötötték le, és rendszerhiba miatt nem értesítettek. az OTP-nél voltam korábban, ott is ugyanezt a választ kaptam anno. párom a CIB-nél van, ott is próbálkoztunk, hogy akkor az ő számláján keresztül, de ott is elutasítottak. Így az egyetlen megoldás az maradt, hogy azóta is tettük félre a pénzt, amit lekötöttünk volna, és végül a kp-t tettük be a bankba, amikor összejött a limit. ezért kérdeztem, hogy akkor most hogy is van ez, mert már nem értem, hogy a bankok hülyék vagy én???

bogee 2009.03.12. 12:40:34

nagyon felcsigázott a téma, úgyhogy felhívtam újra a bankomat, hogy tisztába tegyük a dolgokat. most sikerült egy értelmes embert kifognom, úgyhogy kiderült, hogy az előző ügyfélszolgálatos nem volt tisztában a dolgokkal teljes mértékben: folyószámlán tényleg nem lehet lekötni, csak 200ezer felett, de végre felvilágosítottak, hogy takarék számlára tehetek be bármekkorát, kis összeget is.

ennyit már megérta dolog nekem, köszi a segítséget!!!

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.12. 14:12:54

@bogee: Köszönjük szépen a segítséget és a tudakozódást.

ORGASMUSFORSCHER 2009.03.13. 18:52:39

Kérdés:

Hogy lehet Mo-on államkötvényt venni?

Hol lehet megnézni, hogy mekkora a kamata?

Kösz.
süti beállítások módosítása