már
26

Időben gondoljunk jövőnkre: jövedelemkiesés-biztosítás még a leépítések előtt!

Címkék: válság leépítés munkanélküliség biztosítás kockázat
Szerző: Tkrisztina | 11:38 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

A munkanélküliség és a munkahelyek elvesztése napjainkban igen nagy problémát jelentenek. A gazdasági világ helyzete sajnos nem túl bíztató, a tavalyi évi leépítéseknek még nincs vége. Amerikában már következő leépítési hullámról beszélnek, itthon még csak az előszele fúj.

Mai bejegyzésünkben bemutatjuk mit tehetünk, hogy ha váratlanul ér minket az elbocsátás, akkor se maradjunk fizetés nélkül, ne kerüljünk lehetetlen helyzetbe.

Nagyon fontos, hogy mindenki felkészüljön egy olyan eshetőségre is, amikor a havi bevétel nem annyi, mint amire számítottak. De mit is jelent a kevesebb?

Ha elveszítjük állásunkat, vagy ha keresőképtelenné válunk, a kevesebb egyenlő lesz jobb esetben a tartalékaink felélésével, vagyontárgyaink eladásával, rosszabb esetben azonban csak az álláskeresési járadékkal, álláskeresési segéllyel vagy táppénzzel.

Ezt azonban megfejelhetjük egy havi rendszeres kisebb kiadással, ugyanis már hazánkban is elérhető a "jövedelemkiesés-biztosítás" vagy más néven "munkanélküliség-biztosítás".
A lényege az, hogy havi pár ezer forintért akkor is kapunk "fizetést" a biztosítótól (akár 9 hónapig), amennyiben elveszítjük állásunkat; és (akár 12 hónapig), ha keresőképtelenekké válunk vagyis táppénzt kapunk.
A "fizetést" a biztosító a táppénzen és a munkanélküliek számára folyósított álláskeresési járadékon felül fizeti!

Biztosításkötés feltételei:

  • a biztosított 22 és 55 év közötti
  • a biztosítottnak legalább egy éves, - a jelenlegi munkáltatónál eltöltött - folyamatos munkaviszonya van, legalább heti 30 órás munkavégzéssel
  • a biztosítás megkötéskor a cégnél/vállalatnál NE legyen már bejelentett alkalmazotti létszámcsökkentés
  • a biztosítottnak minimum 50.000Ft-ot meghaladó nettó havi jövedeleme van
  • a biztosított nem állhat rokoni kapcsolatban a munkáltatójával
  • a biztosított nem lehet egyéni vállalkozó
  • csak határozatlan iedjű munkaviszonyban való munkavégzés esetében van lehetőség biztosításkötésre
  • sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem kezdeményezte a munkaviszony rendes, vagy rendkívüli felmondását, vagy közös megegyezéssel történő megszűntetését
  • a biztosított nem áll próbaidő alatt
  • a biztosított nincs keresőképtelen állományban (táppénz)
  • a biztosított nem részesül GYED, GYES, TGYÁS, illetve GYET-ben
  • a biztosított nem nyugdíjas
  • a biztosított nem felmondási vagy próbaidejét tölti
     

Viszont nem okoz problémát, ha korábban voltunk már regisztrált munkakeresők, munkanélküliek, csak az a fontos, hogy most ne legyünk azok.

A befizetendő havi biztosítási díj 1-3.000 Ft környékén mozog, ezzel havi 40-100.000 Ft "extra" jövedelemre lehet szert tenni, ha munkanélkülivé vagy keresőképtelenné válnánk.

Türelmi idő viszont van, jellemzően minimum 2 hónapig kell fizetni ahhoz, hogy munkanélküliségre, 1 hónapig ahhoz hogy keresőképtelenségre biztosítva legyünk.

Érdemes jól körül nézni a biztosítók közt, mert különböző akciókkal, komplex megoldásokkal állnak rendelkezésünkre, így akár még élet- és balesetbiztosításhoz is juthatunk.

A kép forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr691000086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása