feb
15

Tőzsdei elemzés (február 15-21.)

Címkék: árfolyam befektetés háztartás tőzsde deviza bux
Szerző: szépszabóházi | 11:42 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Maradnak a medvék Londonban is? Szürke felhők Frankfurt felett? Orosz rulett - belevenni? Viccesek az amcsik? Mindenre választ kap eheti elemzésünkben!

 

 Hang Seng

A technikai elemzők számára igen megtévesztő jeleket mutat Hong Kong meghatározó tőzsdeindexe. A pénteki emelkedés ugyan még beszorult – a már kozmetikázott – counter trend vonala aláz, azonban a mai kereskedés a nap végi visszaadás ellenére is már fölötte van. Érdemes figyelni, hogy a 21 napos – amúgy nem túl nagy súllyal bíró – exponenciális mozgóátlag milyen szépen szorítja lefele az árfolyamot. Január 13-án az első igazán ijesztő gap-et követően a piac pont ezen a 21 napos átlagon nyitott, onnan indult a napon belüli öntése a papíroknak. Az első korrekciót is a mozgóátlag fogta meg február 3.-án és most a szép délelőtti emelkedést is visszahúzták az átlag alá. A Hang Seng egyébként ezzel az emelkedéssel betöltötte a február elején nyitva hagyott rést, így akár újra a medvék ragadhatják magukhoz az irányítást.

a464

Sensex

Rövidtávon elmentek egymástól a meghatározó tőzsde indexek. Technikai szempontból legalábbis nagyon eltérőek a közvetített üzenetek. A Sensex is kikászálódott counter trendje alól a pénteki emelkedéssel, de a mai napi biztató

a465

kezdést követően az eladók lettek úrrá a piacon, amely egészen a 16.000 pontos szintig kergette vissza az árfolyamot. Esésben 15.600 alatt van baj, akkor újabb lokális minimumot „gyárt” a börze és a 200 napos mozgóátlagot is leveri egyúttal. Emelkedésben ellenállást a letörési szint és az 50 napos exponenciális mozgóátlag megegyezési sávja 16.500 – 16.700 között jelenti az első fejtörést.

RTS

Az oroszok sem táncolnak örömükben. Az éves maximum 1.590 pontos szintjére már alig emlékszünk, a mai záró 1.372 pontos szintje már közel 15%-kal múlja alul azt, és a jelek nem túl bíztatóak. Csökkenő lokális minimumok, eladó orientált napok, hosszú kanócok sajnos fölfele. Támasz 1.340, majd 1.300 végül 1.270 pontnál aztán adieu!

a466

Dax

A német piac festi számomra a legsötétebb képet. Az esés tüchtig precizitással támaszvonaltól ellenállásig cikázik. A lefordulások a counter trend vonalról eddig mértani pontosságúak, így fordulatra itt nem látok reális esélyt. Egyetlen reménysugár, hogy az elmúlt négy napban a visszaadások ellenére mindig megtámasztotta az árat a 200 napos mozgóátlag. Az átlag és a counter trend így szűkülő ékalakba szorítja az árfolyamot. Ebben holnap döntésnek kell születnie. Támaszt ezt követően 5.400, 5.330 és 5.300 pontnál találunk a közelben, majd 5.200 pont következhet. Ha azt is elejtik akkor viszont érdemes a biztonsági öveket bekapcsolni és nagyon kapaszkodni.

a467

A 60 perces grafikonon jól látszik, hogy mennyire élénk figyelem kísérte az ellenállás vonalat!

a468

FTSE100

Counter trend vonal alól kiugrott a szigetországi kereskedés, de a letörési szint – sárga vonal – egyelőre fejtörést okoz. Ha folytatódik a lejtmenet, 5.100 pontnál az 50%-os fibonacci szint, majd a korábbi lokális minimum 5.000 pontnál állíthatja meg a folyamatot. Ha nem, következhet a 4.800, majd a 4.600 pontos szint. Fordulat estén a korábbi támaszvonal – zöld egyenese, majd az 50 napos exponenciális mozgóátlag 5.265 pontnál állhatja útját a felértékelődésnek. Ez a két „lényegtelen” szint is csak a korábbi lokális maximumig való emelkedést jelentené, ami még csak félsiker…

a469

 

Standard and Poor’s

a472

Nagyon viccesnek érzik magukat az amcsik több okból is:
1. Első körben, ahogy arról már néhány cikkünkben regéltünk tulajdonképpen fals kitörést produkáltak a korábbi oldalazásból, melynek teteje 1.110 pont volt. Nézzük el nekik, mindenkivel megeshet.
2. Aztán 50 pont emelkedés után kifulladt a ralli és két nap alatt már a hosszútávú támasz alatt találtuk magunkat.
Hívjuk ezt medveriadónak!
3. Még egy napra volt szükség, hogy a középtávú támaszvonalat és az 50 napos mozgóátlagot is leüssük.
Ez volt a medveriadó megerősítése.
4. Aztán kisebb hezitálás, esés, majd a támaszvonal visszatesztelése. Folytatódott a zakó, melynek második napján átütöttük a korábbi minimumot. Ez a medveriadó megerősítésének visszaigazolása.
5. Azon a bizonyos harmadik – pénteki – napon a hatalmas napon belüli volatilitás ellenére már a pozitív tartományban zárult a kereskedés, hála a 200 napos mozgóátlag biztos támaszának.
Ez volt a "csak vicc volt az egész"
6. Majd a múlthét már emelkedéssel telt, bár nem volt igazán meggyőző. Csütörtökre azért így is kijutottunk a counter trend fölé és pénteken vissza is teszteltük azt, amit jól nyomon lehet követni a lenti órás grafikonon.

a471


Szóval most ott vagyunk, hogy hol vagyunk?

Ha…
 

  • …emelkedünk át kell törni a korábbi oldalazás támaszát 1.080 pontnál, aztán jöhet az 50 napos mozgó 1.097 pontnál, amely egyben a korábbi lokális maximummal is egybeesik. És akkor még jön az 50%-os fibonacci szint 1.120 pontos, majd az éves maximum 1.150 pontos szintje. Szinte gyerekjáték az egész vagy nem?
  • …csökkenünk nincs más teendő csak jól leverni a 200 napos mozgóátlagot 1.047 pontnál, majd alulmúlni mind a korábbi minimum 1.030 pontos szintjét, mind a 1.015 pontnál található 38,2%-os fibonacci szintet. Ha ez sikerül a lélektani 1.000 pont van már csak hátra és gond nélkül mehetünk a minimumok fele….

Bovespa

A brazil tőzsdemágusok is hasonlóképp terelgették a piacukat, mint északi testvéreik. Counter trend alól kiugrás 21 napos mozgóátlagnál megállás. De a counter trendet itt is szépen visszatesztelte a piac így akár emelkedés is következhet. Bár azt se feledjük, hogy az árfolyam pénteki nyitóára megegyezik a korábbi minimum szintjével, tehát a napon belüli visszaadás akár lefordulásként is értelmezhető…. 
 

a473
 
Kérdezze személyesen elemzőnket!
Név:*
Telefonszám:*
Email cím:
Lakóhely*:
 
 * -al jelölt mezők kitöltése kötelező!

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr701762049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása