már
30

Van még erő a bikákban? (BUX 2009. 03. 23-30.)

Címkék: árfolyam tőzsde
Szerző: Márk Marcell | 6:00 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Mi történt a múlt héten?

A múlt vasárnap kirobbant kormányválság a héten nem érződött a hazai részvénypiacon, a nemzetközi események voltak a piac fő mozgatórugói, ennek megfelelően a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX egy hét alatt 459 ponttal, 4,28 százalékkal emelkedett, 11.178 ponton zárt pénteken.

A nemzetközi piacokon szinte egész héten kedvező volt a hangulat, ami a régiós tőzsdéket és a BÉT-et is érintette. A hét utolsó kereskedési napján a befektetők profitot realizáltak, de az egész heti emelkedés így is számottevő volt.

A hazai részvénypiac alakulása azért is érdekes, ugyanis a múlt héten kipattant kormányválság után az elemzők a piac csökkenésére számítottak (mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2 hete, szombaton jelentette be távozási szándékát, és új kormány megalakítását javasolta). A belpolitikában a hét gyakorlatilag az új kormányfő keresésével telt, napról napra, óráról órára jelentek meg újabb nevek a leendő kormányfő személyéről, de a piac kivárt, a forint sem reagált meghatározó módon az eseményekre.

A hét elején megalapozta a jó hangulatot, hogy az Egyesült Államokban ismertették a kormány tervét a bankok rossz hiteleinek kivásárlására, magántőke bevonásával. A hír elsősorban a bankpapíroknak kedvezett, amelyek egész héten jó szerepeltek.

Kisebb-nagyobb megtorpanások azért voltak hét közben a részvénypiacokon, hiszen az Egyesült Államokban, és Európában megjelent makrogazdasági mutatók továbbra is a recesszióról tanúskodtak.

Itthon bejelentették, hogy a magyar állam az OTP Banknak több mint 400 milliárd forint, az FHB Jelzálogbanknak mintegy 120 milliárd forint összegű kölcsönt nyújt piaci feltételekkel, a vállalati és a lakossági hitelezés bővítése érdekében. A kölcsönt az IMF-től illetve az Európai Uniótól származó 20(25?) milliárd eurós forrásból biztosítja az állam.

Az OTP-vel kapcsolatos hír jelent meg csütörtökön, a tavaly október 9-i, OTP-papírok elleni spekuláció mögött Soros György alapja, a Soros Fund Management LLC állt. Az alapot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete csaknem félmilliárd forintra büntette árfolyam befolyásolás miatt. Az alapnak az OTP részvények eladására kötött üzletei a banki papír jelentős értékvesztését okozták.

Mi várható?

 
A múlthéten folytatódott a korrekció a vezető tőzsdéken és ahogy arra már számítani lehetett az emelkedés kritikus szintekhez érkezett. A legfontosabb kérdés most az, hogy a bikák képesek e megküzdeni az elős komolyabb medvecsordával és folytatják útjukat vagy a medvék újra bebizonyítják, hogy még nem jött el a "bikák ideje".

DAX

Az európai részvénypiaci mozgások egyik meghatározó piaca a német. Az első grafikonon a DAX index árfolyamalkulását követhetjük nyomon. Jól látszik, hogy a medvepiaci időszak egyik legkomolyabb ellenálláshoz érkezet az árfolyam. Amire ilyenkor számítani is lehet, hogy a befektetők bizalma kicsit erejét vesztette. Sok befektető vonhatja le ugyanis a következtetést, hogy inkább zsebre teszi az elmúlt két hét korrekciós időszakának nyereségét és inkább kivár minthogy az igen volatil piacon kockáztassa megszerzett nyereségét.

 

A technikai elemzésen az RSI indikátort érdemes figyelemmell kísérni. Az emelkedés alá fektetett támasz vonalat az árfolyamkorrekció miatt gyengülő indikátor metszette, amely értelmezhető eladási jelként is. Azért gondolom így, mert ha ugyanezt a technikát alkalmazzuk a korábbi korrekcióknál is, látható, hogy az árfolyam emelkedés már kifullad, amikor a támaszvonal metszése bekövetkezik.

BUX

A hazai kereskedésben kísérteties a hasonlóság. A BUX index, német testvéréhez hasonlóan ellenálásához ért, amely a pénteki kereskedés során jelentősebb árfolyamesést hozott magával. Az indikátor jel itt is ugyanaz.

Nem lehet kijelenteni száz százalékos biztonsággal, hogy vége a ralinak, azonban a bennmaradás mellett döntő befektetőknek ajánlott szűk stop limiteket alkalmazni. Ha a korábbi esésekből indulunk ki most is elképzelhető, hogy néhány nap alatt jelentős árfolyamesés zajlik le. Nem szabad elfelejtetni a politikai élet okozta bizonytalanságot sem. A múlt héten nem dominált ez a hatás, de könnyen elképzelhető, hogy a befektetői bizalom szublimál ha végül előrehozott választásokra kerül a sor. A helyzet nem menthetetlen, de az előrehozott választás értékes hónapokba kerül, amelyet egyáltalán nem biztos, hogy büntetlenül megúszhat - ebben a vérzivataros időszakban – a budapesti parkett.

Richter

A gyógyszeripai részvény szépen teljesített az elmúlt héten, tartotta emelkedő trendjét. Félelemre csak az emelkedés szöge adhat okot. Az emelkedés intenzitása ugyanis tarthatatlan hoszabb távon.
A grafikonon látható, hogy még van tere az árfolyamnak, azonban 30.000 Ft-os szintnél a fibonacci 38,2 %-os szintje, a medvepiaci ellenállásszint és korábbi árfolyamcsúcsok fogadják majd az árfolyamot és ott – véleményem szerint – újra elfogyhat a lendület. Az sem biztos azonban, hogy az emelkedés folytatódik.

Kisebb a jelentősége ugyan, de mégis komoly figyelem szegeződik a napokban a fibonacci 23,6 %-os szintjére is, mellyel az elmúlt napokban folytatott közelharcot az árfolyam. Ha a hét első felében nem tud emelkedni az árfolyam, akkor az egész emelkedésnek búcsút mondhatunk.

Vélemény: érdekesen lehet majd kereskedni a Richter papírjával is a héten. Ugyan a Richter napi grafikonján nem érezhető, azonban a hatvan perces grafikonra váltva jól látszik, hogy az árfolyam egy trendcsatornában halad felfelé. A long pozíció és a short pozíciót is a trendcsatorna alján lehet érdemes felvenni. Longot, amennyiben az árfolyam fordul a vonalról, míg shortot, amennyiben az árfolyam elhagyja a trendcsatornát. Természetesen a stop limitekről itt sem szabad elfeledkezni, melyet a megnyitott pozíció irányától függően a trendvonal ellentétes oldalán érdemes elhelyezni.

Magyar Telekom

Mit lehetne mondani. Szinte csak ugyanazt. A Magyar Telekom is ellenálláshoz ért, melynek kitörésére azonban nagyobb esélyt látok, mint a parkett többi szereplőjénél. Egyelőre az indikátor kiegyensúlyozott emelkedést mutat, a forgalom az emelkedő napokon magasabb, mint eséskor, ami vevőorientált piacra utal. A Magyar Telekom esetén bízom az emelkedésben, erősen túladottnak tartom a papírt, amit még a jelenlegi gazdasági helyzetben sem tartok reálisnak.

Vélemény: Ha idén is lesz osztalék ralli, akkor annak hamarosan el jön az ideje. Ezen a nyomvonalon haladva érdemes lehet venni a telekommunikációs részvényt az előző cikkben részletezett OTP kereskedési politikához hasonlóan. Több részre osztva a pénzt, több árfolyamszinten, szigorú stoppok használata mellett.

Kíváncsian várom a folytatást!

OTP

Nagyon érdekes az OTP árfolyamának alakulása. Nem tudni ugyanis, hogy a tengerentúli pénzügyi részvényekkel karöltve, tudja-e tartani a világ pénzügyi szektora - és ezen belül az OTP - azt a tőkebeáramlást, melynek szemtanúi lehetünk immár két hete.
Ha gazdaság egészét tekintjük a legerősebb piacbefolyásoló tényezőnek, akkor még közel sincs itt a bikák ideje, a medvék még magabiztosan őrzik tőzsdei hatalmukat.

Azonban a pénzügyi szektor grafikonjai kicsit mássá teszik az összképet. A pénzügyi szektor ugyanis jeletősen felülteljesítette a piac egyéb szektorait, a részvényárfolyamok szinte még a matematikát is meghazudtoló módon törtek az ég felé, könnyedén áthasítva jelentősebb ellenállásokat is. Így tett az OTP árfolyama is, amely még az úgynevezett visszatesztelést is mintaszerűen produkálta (az utolsó zöld gyertya alsó kanóca pontosan a korábbi ellenállás szint – lila – vonaláig lóg vissza). Az emelkedés folytatódott, igaz az elmúlt két nap napon belüli árfolyamesésével.

A grafikon a további erősödést nem zárja ki, az árfolyamérték hamarosan 2.500 Ft-nál is lehet, de majdnem ekkora az esélye az újabb lefordulásnak is, amelyet a 23,6 %-os fibonacci szintről való lefordulás miatt nem tekinthetünk alaptalannak. Befektetői véleményem, hogy a napon túl kereskedők számára a legjobb döntés a kivárás lehet.

Vélemény: A short pozíciók nyitására a emelkedő lila vonal metszését tartom alkalmasnak, míg a long pozíció nyitáshoz a 23,6 %-os fibonacci érdemi mértékű elhagyása, jelentős forgalom mellett jelentheti a szignált.

MOL

A MOL árfolyama űrhajósebességgel tört az ég felé kérdéses azonban, hogy a felminősítés ellenére képes lesz-e az árfolyam a középtávú ellenállásának metszésére. A 23,6%-os fibonacciról lefordult az árfolyam és kérdéses, hogy kap e még egyáltalán új lendületet az emelkedés.

Vélemény: szerintem az nemzetközi hangulat újra pesszimizmusba csap majd át és ez a hazai parkett befektetőit is kiszállásra késztetheti. Az említett fibonacci szint mintaszerűen fogta meg az árfolyamot, az RSI indikátorvonalának támasza is tört, így a csökkenést valószínűsítem. Ha a nemzetközi hangulat mégis fordul, érdemes résen lenni, mert a mostanában megszokott emelkedések rövidek, ám igen intenzívek, így rövid idő alatt jelentős hozam válik elérhetővé.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr461034790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása