már
11

Mibe fektessünk idén? (1. rész)

Címkék: árfolyam pénz befektetés forint deviza bankszektor valuta
Szerző: eloszto | 4:14 pm
Email
ShareHozzáadom könyvjelzőimhez!

Nagy fejtörést okozhat mindenki számára, hogy a világgazdaság jelenlegi helyzetét figyelembe véve milyen biztos helyet is válasszon nehezen megtakarított pénzének.
A tőzsdevilág 80 éve nem látott leértékelődésen ment keresztül és még ma sem lehetünk biztosak abban, hogy a folyamat mélypontján már túl vagyunk.

A helyzet hazánkban még feketébb is mint a világ többi részén, ugyanis itt a CEE (Central and East Europe) térségben még kritikusabbak a válság következményei, mint amit megfigyelhetünk az erősebb nyugati társadalmakban.
Az Európai Unióhoz a közelmúltban csatlakozott országok gazdaságának olyan kiadásokat is finanszíroznia kell, melyeken nyugati szomszédaink már évtizedekkel ezelőtt átestek. A felzárkózási folyamat pluszterhei alatt napjainkban már érezhetően szenvednek a régiós országok, melyek közt hazánk sajnos az utolsó harmadban helyezkedik el.

Ez a gazdasági környezet mindenki számára fontossá teszi a befektetési lehetőségek újraértékelését.

Nézzük most végig milyen lehetőségek közül érdemes válogatni és mire érdemes kiemelt figyelmet fordítani:
 

1. Államkötvények 
 
Az államkötvények hazánkban mindig is nagy népszerűségnek örvendtek és örvendenek manapság is. Az államkötvény azért vált közkedvelt befektetési formává, mert fix  - a banki kamatokat meghaladó mértékű - kamatozású és kifizetését a magyar állam garantálja, így gyakorlatilag kockázatok nélkül tudja a befektető biztosítani befektetéseinek értékállóságát.
A gazdasági szituáció is kedvezett a kötvénypiacnak, hiszen az a sok-sok befektető, akik az elmúlt hónapok során elhagyta a részvénypiacokat új, megbízhatóbb lehetőségeket keres befektetéseinek.

Mindeközben a nemzetközi minősítő cégek, melyeknek az a feladatuk, hogy folyamatosan újraértékeljék vállalatok és országok megbízhatóságát, az elmúlt hónapok során több ízben is rontották hazánk besorolását. Ennek következménye, hogy a külföldi befektetők nem, vagy csak magasabb felár ellenében hajlandók idehozni pénzüket. Erre reagálva a kötvények kamatai jelentős emelkedésen mentek keresztül és ma már nem példa nélküliek a 12 – 14%-os éves fix kamattal kecsegtető kötvények sem.

Amennyiben Ön sem tartja elképzelhetőnek, hogy Magyarország fizetésképtelenné válik, kitűnő lehetőségnek tűnik a kötvénypiac minden kockázatkerülő befektető számára. 
 
További információk: www.akk.hu

2. Vállalati kötvények  
 
Ma még kevesen tudják hazánkban, hogy nemcsak az állam, hanem önkormányzatok és vállalatok kötvényei is elérhetőek a befektetések világában.

Az elmúlt időszakban a tőzsdére bevezetett társaságok jelentős részét kényszerítette térdre a hitelválság, azonban ezeknek a cégeknek folyamatos pénzbeáramlást kell biztosítaniuk működésükhöz, ezért a finanszírozást – kötvények formájában – kölcsönökből oldják meg.
A kölcsönök híján, csőd szélén álló cégek csak jelentős felárral tudnak pénzhez jutni, azonban a részvényekkel szemben kockázatuk alacsonyabb. Ugyanis a vállalat csődje esetén a hitelezők elsőbbséget élveznek a részvényesekkel szemben.

A hazai piacon is találhatunk olyan vállalati kötvényt. A MOL és az OTP egyaránt piacra dobta saját kötvényeit, melyek jelenleg 16-17%-os kamatot fizetnek éves szinten!
 
További információk: https://www.otpbank.hu/OTP_Portal/online/otp_kotveny.jsp

 
3. Forint vagy deviza? 

Évek óta foglalkoztatja a befektetőket ez a kérdés, nem alaptalanul. A forint jelentősen erősödött az uniós csatlakozást követően és ez a folyamat volt jellemző egészen tavaly júliusig, amikor az első igazán jelentős válságtünetek hazánkban is megjelentek.  
 
Júliusi pálfordulat 
 
Az ország külföldi megítélése (megj.: nem kizárólag Magyarországról van szó, a Közép- Kelet Európai régió országait ma kivétel nélkül kockázatosnak ítéli meg a világ) romló pályára állt tavaly nyár közepe óta és ez a nemzeti fizetőeszközünk értékén napjainkban is érzékelhető. Azóta a dollár 40, az euró pedig 25%-kal erősödött a forinthoz képest. Egyelőre nem látni az alagút végét.

A régió és Magyarország is súlyos gondokkal küzd, nem tudni milyen árat fogunk fizetni azért, hogy gazdaságunk újra növekvő pályára kerüljön. Addig marad a bizonytalanság és egy hektikusan mozgó devizapiac. Egy azonban biztos. Aki ezekben az időkben devizában tartja pénzét nem vállal nagy kockázatot. A forint erősödésére (tartós erősödésre) nem látni reális esélyt, míg a további gyengülés egy könnyebben elképzelhető szcenárió.

Az EUR/HUF árfolyam alakulása  
(2007 október – 2009 március)

 

 
Az USD/HUF árfolyam alakulása  
(2007 október – 2009 március)

Amikor újra felpörög a motor

Érdemes felkészülni – már most – azokra az időkre, amikor újra érdemi szinten pörög majd gazdaságunk.
Amilyen hirtelen és váratlan volt a gazdasági recesszió beköszönte olyan hirtelen mehet majd végbe a gazdaság felélénkülése is, amely hirtelen megugró inflációt eredményezhet.
Az euróövezet nyújtotta biztonsági szférán kívüliként arra számíthatunk, hogy a forint további komoly nyomás alá kerülhet és így valószínűsíthető a forint átmeneti jelentős gyengülése. Ebből profitálhatnak azok, akik az euró vagy a dollár alapú befektetésekben gondolkoznak a következő időszakban.

Márk Marcell

(folytatás: 2. rész!)

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloszto.blog.hu/api/trackback/id/tr98996118

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: nanena 2009.03.12. 13:24:05

Mi lesz elértéktelenedő megtakarításainkkal?Állandó beszédtéma a forint árfolyama. Hiszen az emberek többségének forintban  vannak a megtakarításai, forintban kapja a fizetését. S ez látszólag egyre kevesebbet ér. Miközben a hitelünk nagy része svájc…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogee 2009.03.12. 11:44:28

én sajnos tartok az államcsődtől, amikor elfogy az IMF hitelünk...

OTP-be mi is gondolkodtunk, de még nem mertünk lépni (első alkalom lenne, hogy ilyesmibe vágjuk a fejszénket, és elég nagy falatnak tűnik :)

chikyb · http://pcinfogb.wordpress.com/ 2009.03.12. 11:50:53

Hello!

Tetszett a bejegyzés. Én úgy vagyok, hogy ha hirtelen nagyobb összeghez jutnék elgondolkodnék, hogy befektetem-e most vagy várok vele. Kíváncsi vagyok, megérné-e most ingatlanba fektetni a pénzt ?

Üdv.B.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.12. 13:23:00

Nekem is van egy kis megtakaritásom, s szeretném ha legalább megőrizné az értékét. Nem könnyű. Amikor október decemberben magasak voltak a kamatok, lekötöttem félévre. De jobban jártam volna, ha akkor átváltom euróra vagy dollárra. Most azt gondolom az a jó, ha az ember megtakaritásának fele forintban, másik fele euróban van. Így bármilyen mozgás kiegyenlíti egymást és végeredményben 0-án állok.

Márk Marcell 2009.03.12. 14:21:32

@bogee: Kedves bogee!

Ha rajtunk - mármint az országon - múlik én is tartanék az államcsődtől. De véleményem szerint ez egy olyan kártyaparti, ahol nem mi osztjuk a lapokat. Az én kérdésem az, hogy mi kerül többe az EU-nak? Víz felett tartani a magyar gazdaságot vagy az államcsőd után újratőkésíteni 4 - 500 Ft-os EURHUF árfolyam mellett!! Ezért gondolom azt, hogy nem lesz államcsőd se ma sem pedig később.

Az OTP-ről...
Ezen a piacon már nincs "legalja" az árfolyamesésnek csak a 0 Ft. Nem azt akarom mondani, hogy csőd fenyegetné az OTP-t, hanem azt, hogy nem elképzelhetetlen még egy ennél is alacsonyabb árfolyam. A helyetekben inkább majd akkor vennék OTP részvényt, amikor újra tartós emelkedés van a piacokon, és inkább lemaradnék az első 30-40 % emelkedésről...

Márk Marcell 2009.03.12. 14:37:03

@chikyb:

Az ingatlan befektetést évek óta nem tartom jónak.

Miért?
1. 2008 januárjában megváltozott illeték szabályoknak köszönhetően, az 5 éven belüli likviditása tovább romlott az ingatlanoknak. A likviditás egyébként sem erőssége ennek a befektetési formának.
2. Az ingatlanbefektetéshez sem árt a diverzifikáció (kockázatporlasztás). Részvénypiacokon például soha nem javaslunk egy elemből álló portfóliót. Vajon miért tennénk máshogy az ingatlan piacon. A kockázatok hasonlóak. Ahhoz viszont, hogy 4-5 ingatlant vegyél komoly tőkére van szükség.
3. Ha bérleti díj + értéknövekedést vizsgálom - a '90-es évek elejét leszámítva - még az állampapírhozamokat sem érte el az ingatlanbefektetés, ha a statisztikák érnek valamit...

Egy KSH által készített statisztika alapján az átlagos bérletre kínált lakások Budapesten 3 évente 6 hónapon keresztül kiadatlanok. Ez éves szinten 2 hónap, tehát 10 hónap bérleti díj bevétellel érdemes számolni.

Példa: lakás, belváros, 40 nm

Vételár: 8 M Ft

havi bérleti díj: 50.000 Ft
éves bevétel (10hó): 500.000 Ft
forrásadó: 20%
nettó összeg: 400.000 Ft
+ járulékos költségek, melyeket most nem vontam le.

A kalkulációból az derül ki, 8 M Ft-os ingatlan 5% (!) bevételt termelt meg ha legálisan adtad ki az ingatlant (egyébként 6,25%, de ezt én nem is számoltam ki...) és erre jön még rá egy értéknövekedés, feltéve, hogy jó helyen jó ingatlant vettél. Mindehhez még hozzátartozik az illetékproblematika is.
Összességében egy infláció alatti hozam, kis likviditás és relatív magas biztonság. Összességében ez nekem nem túl vonzó...

Márk Marcell 2009.03.12. 14:52:17

@nanena:

Nem hülyeség amit mondasz. Sőt aki nem akar ezzel az egész deviza kérdéssel problémázni ezzel tudja a legjobban kezelni a helyzetet. Bár én inkább a forint gyengülésben hiszek, ezért az én javaslatom inkább a deviza. A technikai elemzés, a piaci hangulat és a reformok nélküli magyar gazdaságpolitika is ezt támasztja alá... szerintem

Az ötlet viszont tökéletes. Sokan használják is a módsszert. És képzeld ezzel az opciók piacán még pénzt is lehet keresni, nemcsak a tőkét őrizni! Ha érdekel járd körbe a témát, de csak nagyon óvatosan, mert ottt sokan meg is égették már magukat!

bogee 2009.03.12. 15:58:03

@Márk Marcell: köszönöm a tanácsokat!!!

bogee 2009.03.12. 16:05:53

@Márk Marcell: abszolőt járatlan vagyok ebben a kérdésben, ez már kiderült, úgyhogy megint lenne egy buta kérdésem :
ha most veszek devizát, és később (valamikor, majd egyszer) visszaáll a forint árfolyama, nem fog értékcsökkenés bekövetkezni?

Márk Marcell 2009.03.12. 19:50:34

@bogee: Nem buta a kérdésed! Teljesen jogosan merül ez fel. Nehéz erre egzakt választ adni, de megpróbálok.

A magyar gazdaság jelenlegi megítélése drasztikusnak nevezhető külföldön, a kilátások igen kedvezőtlenek. Hazánk kockázata magas, viszont a fejlődési potenciál alacsony. Így nehéz meggyőzni a külföldieket, hogy fektessenek be itt. Ha a forint erős a külföldi befektetőnek kisebb a nyeresége, ha ide hozza pénzét. Igaz ez azokra a külföldiekre is akik hazánkba importálnak vagy itt termelnek (de elszámolásuk euro alapú). Mindkettőnek jobb a gyengébb forint.

És az MNB...

Simor úr kijelentette - nem alaptalnul, - hogy a jegybank és az orszég szempontjából nem rossz a 300 Ft-os euro sem, a lényeg a stabilitás. Sokkal veszélyesebb a gazdaságra nézve a hektikus mozgás, mint egy gyengébb, de stabil forint.

Ha ezeket figyelmbe veszem nem a mostani árfolyam a meglepő, hanem a korábbi 250 Ft körüli. Szerintem a gazdaságunk regenerálódása esetén sem lesz durva forint erősödés. Da ha mégis... Maximum 10% veszteség keletkezhet azon ha 300 Ft-on váltasz és későn kapcsolva csak 270 Ft körül váltod vissza. Ha viszont dráma lesz itthon, nem elképzelhetetlen egy durva forint gyengülés sem. És gyengülésben nincs felső határ...
süti beállítások módosítása